Rouva ilmoitti tuossa joku
viikko takaperin halun tutustua paremmin Isänmaan maakuntien
tarjontaan. Itse jäin viime Saksan reissun jälkeen kaipailemaan
majatalotyyppisiä majoitusliikkeitä, jossa kaikki palvelut olisivat
saman katon alla. Kuriositeeteista hyvä ruoka, juoma ja palvelu
olisivat imperatiivisia ja edullinen hinta sekä
liikuntamahdollisuudet bonus. Autolla reissussa on kätevää, kun
kaikki palvelut järjestyvät saman parkkiruudun ympärille.
Oli synkkä ja myrskyinen
yö. Googlettelin hieman Suomen tarjontaa. Mieleen tuli ensin
Vuokatin Katinkulta. Kävin siellä joskus pienenä. Muistelen
nähneeni altaaseen upotetun baarin, missä kyyppari pystyi kuivin
jaloin tarjoilemaan limonaadia janoisille liikkujille.
Tarkempien tutkimusten
jälkeen Katinkulta paljastui S-ryhmän paikaksi, joten hyvän ruoan,
palvelun ja juoman saisi unohtaa. Alueella on vuokrattavia mökkejä,
mutta silloin hinta pompsahti pilviin.
Lapista löytyy tähän
aikaan vuodesta hyviä ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia, sekä
vielä ihan kohtuu hinnat. Ongelmaksi Lapissa kuitenkin muodostuu
ravintolapalveluiden heikko taso. Vaikka ketjut voi vielä välttää
odottavat ranskanperunat lautasen reunalla melkein paikassa kuin
paikassa.
Päädyin lopulta
lueskelemaan kartanoista ympäri Suomea. Vuodesta 2004 on Porvoossa
Haikon kartanolla järjestetty teemahenkisiä viini-iltoja. Haikosta
tietämättömille mainittakoot, että siellä on järjestetty
ravintola- ja majoitustoimintaa useampia vuosikymmeniä. Plantaasi
käsittää tänä päivänä Itse kartanon lisäksi kylpylähotellin
sekä Villa Haikon. Alue on noin seitsemän kilometrin päässä
Porvoon keskustasta ja sinne pääsee mm. Stadista onnikalla muutaman
euron hintaan useaan otteeseen päivästä. Bussia joutuu vaihtamaan
paikallisbussiin Porvoossa, mutta se tuo perille kartanon portin
eteen.
Viini-iltoja järjestetään
keskimäärin kerran kuussa ja ne voi varata hyvissä ajoin
etukäteen. Paketti sisältää majoituksen, neljän ruokalajin
illallisen viineineen, kylpylälipun ja aamiaisen. Paketin hinta
alkaa 110 eurosta ylöspäin.
Hinta vaikutti liian
halvalle. Sähkötin saman tien kartanoon ja utelin, mitä en
ymmärtänyt oikein. Myyjä kertoi, että ilta oli täynnä. Ei
yllättänyt. Päästiin kuitenkin jonotuspaikalle. Viikkoa myöhemmin
viesti saapui: meille oli huone kylpylähotellista.
Teemana 13.11 oli Uusi
maailma vastaan Vanha maailma. Taistoon lähdettiin puolilta päivin
Helsingistä dösällä. Aikaa bussissa jäi sopivasti tasoitella
oloja edellisen illan suojaviineistä. Osa kanssamatkustajista näytti
myös aloittaneen viikonlopun etuajassa. Saimme varmasti paljon
kavereita, kun nostin lohmon hyvin temperoitua Appenzelleriä
pöydälle haisemaan ja kaatelin varovasti Pauligin kertseihin
edelliseltä illalta jäänyttä Languedocia.
Kolme varttia myöhemmin
pudottauduttiin onnikasta Porvoon torin kupeeseen. Jatkoyhteys lähti
näppärästi toiselta puolen tietä. Muistelin etten olisi koskaan
Porvoossa käynytkään. Haaveilin lounaasta seuraavana päivänä
jossain kaupungin monista aika tasokkaistakin ravintoloista.
Kartanon portit avautuivat
meille kahden maissa iltapäivällä. Majoittuminen onnistui
ripeästi. Huone kylpylähotellin puolella oli ihan passeli: siisti
ja riittävän kokoinen. Reippaana ja edellisestä illasta toipuneena
sujahdin smurffipukuun ja otimme suuntiman kuntosalille. Sali oli
yllätttävän iso ja sieltä löytyi hyvät fasiliteetit vapaapäivän
verryttelyyn. Nopean treenin jälkeen pikku rouva silitti lukusalissa
ilta-asut henkariin. Löysin hyllystä Aku Ankan.
Herrasväki Kääriäinen |
Pakollisten askareiden
jälkeen sonnustaiduttiin hotellin one-size -kylpytakkeihin ja
lähdimme tutustumaan kylpylään. Olin kuullut huhuja Haikon
baarihinnoista, joten otin vapaudekseni sujauttaa pari tukijuomaa
kassin pohjalle.
Kylpylä oli paljon
pienempi kuin olin hengessäni kuvitellut. Sieltä löytyi kuitenkin
tarvittava polskutteluallas hierovine laitteineen. Lisäksi oli
poreallas, lämminvesiallas ja baari. Jossain kulmassa taisi olla myös
kylmäallas. Erikoisfasiliteettina kylpylä tarjosi ”huippukylmä”
-hoitoa. Tämä tarkoitti jonkinlaista huonetta, missä pakkasta oli
lähemmäs sata-astetta. Olin kuitenkin tyytyväinen pelkkään
kylmään juomaan.
Alkuiltapäivällä kylpylä oli vielä rauhallinen, mutta neljän jälkeen sinne alkoi kerääntyä
porukkaa. Porealtaassa nöhöttäessä tehtiin hieman tuttavuutta
pariskunnan kanssa, joka oli myös ensi kertaa Haikossa.
Rouva kehui heidän juhlistavan ensi tapaamisen 15-vuotispäivää
lapsen voittamalla lahjakortilla. Pikkuinen oli lähetetty isoäidin kanssa Flamingoon kylpemään.
Muutamien paukkujen jälkeen oli määrä lähteä saunan kautta valmistautumaan iltaan.
Bollinger-baari |
Kartanon eteisaula loi
hienot puitteet ja tunnelman alkavalle illalle. Bollinger-baari
tarjoili aperatiiveja kuplien muodossa innokaille viini-ihmisille.
Väkeä näytti olevan laidasta laitaan. Pääosin kuitenkin
pariskuntia neljän-viidenkympin välissä. Muutamia meitäkin
nuorempia porukoita oli lähtenyt iltaa viettämään. Kartanon
kivijalkakerros oli jaettu karkeasti kolmeen osaan. Toisessa siivessä
oli noin 120-paikkainen ravintolasali. Vastakkaisella puolella reilu
satapaikkainen Romanov-sali, missä viini-ilta järjestettiin.
Keskellä oli aula, sekä halli antiikkisine sisusteineen ja
edefelteineen.
Tilanne alkoi näyttää
pahalle puoli seitsemältä paikallista aikaa, kun meidät ohjattiin
omille paikoille saliin. Pöytään oli kunkin vieraan kohdalle
katettu lasit kahdeksalle kaadolle! Yritin sovittaa aperatiiviani
niiden lomaan. Dinneri polkaistiin käyntiin ravintolatoimenjohtajan
puheella, jonka jälkeen mikrofoni siirtyi Juha ”Pastori”
Rantalalle. Lyhyt katsaus ohjelmaan, viineihin ja peli käyntiin.
Lasit täyttyivät Uuden-Seelannin Sauvignon Blancilla, sekä Sancerrella. Pastorin
johdatuksella haettiin molemmista Sauvignoneista ominaisia nyansseja.
Keittiö oli askarrelut kyytimieheksi äyriäislautasen.
Meidän
pöydänpääpulpetista saattoi keskustella vain yhteen suuntaan.
Viereinen pariskunta avasikin keskustelun kommentoimalla, että minä
ja Jenni emme selkeestikään olleet kartanolla ensimmäistä kertaa.
Niin tottunutta ja varmaa oli herrasväen käytös! Totesin, että
kyllä tässä ihan ensi kertaa ollaan kyseisen kortteerin neliöillä.
Paljastin kuitenkin, että tiskiin on toisaalta tullut nojattua
kerran jos toisenkin.
Ruotsin-suomalaista verta
kierrättävä pariskunta sen sijaan vaikutti olevan ensimmäistä kertaa ravintolassa. Läpi illallisen korostui ryhdikäs pönötys.
Itse pyrin repimään tästä huumoria irti ja liennyttämään
tunnelmaa sopimattoman härskeillä ja vaivaannuttavilla jutuilla.
Toinen kaato oli odottanut
lasissa alusta saakka. Burgundista, sekä Chilestä oli tarjolla, mitä muutakaan kuin, Pinot Noiria. Pastorin viiniä- ja mieltäylentävän messun jälkeen kumarruttiin nuuskimaan mukin pohjia.
Keittiön uumenista pöytään kannettiin hieman odotuksien
vastaisesti savustettua lohta. Miellyttävä yllätys. Parsaa oli toisaalta aivan tarkoituksettomasti lisätty annokseen sesongin
ulkopuolelta.
Pääruoalle annosteltiin
yhteen lasiin Bordeux'ta ja toiseen Aussi Shirazia. En tiedä onko
näiden kahden vertaileminen kovin hedelmällistä hommaa, mutta niin
kuitenkin tehtiin. Ruoaksi sali tarjoili tyylikkäästi pääruoan
vadeilta. Hatunnoston arvoinen suoritus! Pääproteiini peura oli
onnistunut ihan hyvin ja sen söi mielellään.
Jälkiruoka tarjoiltiin
Portviinin ja Etelä-Afrikkalaisen Portin tyylisen viinin kanssa.
Mukava kokemus kun kumpikaan tyyleistä ei ole erityisen tuttu
minulle. Jälkiruoka itsessään oli vähän askarrellun oloinen.
Iltaa leimasi miellyttävä
tunnelma ja puheensorina ruokailun aikana. Oli mukavaa nähdä
keittiömestari Forsenin illastavan vieraiden kanssa yhdessä
pöydistä. Ruoan taso, joka kauttaaltaan oli aika mitään
sanomatonta, sai kuitenkin miettimään olisiko mestarin paikka ollut
kuitenkin keittiössä. Vaikka markalla saa markan juttuja ja
kympillä kympin juttuja tuntui silti, että monessa kohtaa oli ruoan
suhteen menty siitä mistä aita oli matalin. Harvoin kuitenkaan
nykyään pääsee äimistelemään vatitarjoilua ravintolassa, joten
siitä erikoispeukku.
Suupielet saatiin
pyyhittyä joskus yhdentoista aikaan. Jälkipeli jatkui kartanon
klubilla omassa kornerissa, missä nautimme tuutingin. Osa porukkaa innostui laittamaan jalalla koreasti aina kahteen asti yöllä.
Aamun koittaessa kaivautui syntinen syvemmälle lakanoihin. Kartanon huippuhyvä aamupala antoi kuitenkin voimia raahautua ravintolasalista takaisin kylpylään katumaan voimakasta eloa edellisiltana. Päiväsauna ja appelsiinimehu kirkastivat ajatuksia sen verran, että kotiin Helsinkiin päästiin jo hyvissä ajoin iltapäivällä.
Aamun koittaessa kaivautui syntinen syvemmälle lakanoihin. Kartanon huippuhyvä aamupala antoi kuitenkin voimia raahautua ravintolasalista takaisin kylpylään katumaan voimakasta eloa edellisiltana. Päiväsauna ja appelsiinimehu kirkastivat ajatuksia sen verran, että kotiin Helsinkiin päästiin jo hyvissä ajoin iltapäivällä.
Kiitos ja anteeksi!
Mukavan letkeä tarina. Tuon perusteella "uskaltaisi" ja ehkä haluaisikin mennä ko. viini-iltaan. Kiitos.
VastaaPoista