Tukka pystyssä, nahka takana ja
(auto)baana edessä. Kuljettaja tottuneesti ohjasi auton
ensimmäisestä liittymästä väärään suuntaan ja suoritti täten
kunniakierroksen lentokentän pysähtymisalueella. Toisella
yrittämällä KIA löysi tiensä ulos Frankfurtin kentältä ja otti
kurssin kohti Wiesbadenin kaupunkia.
Edellisen illan reissuharjannostajaiset jättivät muistoksi aika neutraalin olon, kun herätyskello – armon tunteesta tietämättömänä – täytti velvollisuutensa 4:30 seuraavana aamuna. Herätyksen luonteesta johtuen ja liian vähän unen hämmentämä konosööri suoritti aamutoimet mekaanisesti lihasmuistista ammentaen.
Tuokiota myöhemmin pysähtyi taksi Vaasankadulle. Sisällä lojui toinen puolisko Retkikunta Moselista, joka oli aloittanut matkansa silmäluomien nytkähdystä aiemmin Helsingin Kruununhaasta. Vaivoin penkille päästyäni tunsin miten aamukahvi alkoi pikku hiljaa öljytä koneistoa ja käynnistellä erinäisiä ruumiintoimintoja.
Kuuden jälkeen Helsinki-Vantaan Oak
Barrelissa oli jo jonoa. Ovatkohan ihmiset missään muualla
maailmassa niin velvollisuudentuntoisia kuin Suomessa tukemaan
ravitsemusliikettä, jos se sattuu olemaan auki tavallista
läinsäädännön suomaa kellonaikaa aiemmin?
Lento nousi kohti Frankfurt Mainia
aikataulussa. Finnair oli asennuttanut penkkirivien yläpuolelle
screenit, joista oli mahdollista seurata koneen taivalta
mahakameroiden kautta. Tuumailin, ruumiintoimintojen elpyessä,
olisiko myös koneen vessassa samanlainen pommittajan kamera. Päätin
odottaa Kaliningradin yläpuolelle saakka.
Frankfurtiin saavuttaessa kello oli
kymmenen paikallista aikaa ja pienen lounaantapaisen tuoma
verensokerin kohotus oli palauttanut kunnon normaaliksi, jos ei
joukkohysteerisiä naurukohtauksia huomioitu.
Kahden tunnin, pienten
navigaatio-ongelmien ja katkaistujen tieosuuksien jälkeen KIA
selvitteli viimeisen serpentiinitieosuuden ja Mosel-jokilaakso
avautui silmien alle. Majoitus löytyi nopeasti ja majoittuminen Haus
Botzet huoneistohotelliin onnistui kivuttomasti.
Aikatauluun oli merkattu ensimmäinen
pruuvi kello viideksi Enkirchiin Weingut Immich-Batteriebergille.
Suoritettiin nopea jääkaapin täyttö ja bokserit-pois, pakkelia
naamaan ehostus. Saksassa kyllä tarkenee!
Saksalaista täsmällisyyttä
noudattaen kurvasin vanhasta muistista viinitalon eteen kahta
minuuttia ja muutamia sekunteja ennen sovittua. Isäntä Gernot tuli
avaamaan ja kuulumisien vaihdon jälkeen päästiin asiaan:
rieslingiin!
Kollmann otti talon hallintaan
muistaakseni 2008, jolloin se oli ehtinyt seisoa pari vuotta
hoitamattomana. Gernot tosin totesi, että tila oli ollut niin
hirveässä kunnossa, että parin vuoden kesanto oli tehnyt sille
varmasti pelkkää hyvää. Batterieberg nimi tulee vanhasta tavasta
Moselissa räjäyttää jokilaakson seinämiä alas kallioiden
kohdalta viljelyalueen kasvattamiseksi.
Kellarikierroksen jälkeen lähtiessämme Gernot pahoitteli vielä
ettei voinut tarjota pruuvissa meille talon Sektiä. Syy oli
hatarasti perusteltu: kaverin kunto ei kuulemma kestä juoda kaikkea
ylijäämäviiniä. Laupeudessaan herra Kollmann pakkasi meille
lahjana mukaan pullon kyseistä tuotetta myöhempää tutkiskelua
varten.
Kotimatkan jälkeen lyötiin auto ruutuun viimeisen kerran sinä päivänä ja kuljettajan kaamea jano
löysi tyydytystä mukaan tarttuneesta olutlaatikosta, joka - ah,
niin miellyttävästi – helli viinihappojen raatelemaa suuta.
Loppuillasta sorruimme hieman ylisuorittamaan ruokapaikan suhteen.
Jalansiirtymä joen toiselle puolelle Kuesiin ja kupu täyteen
Ochs-ravintolassa terriineillä, kaloilla ja viinillä turrutti
uupuneen connoiseurin lopullisesti.
Seuraava aamu valkeni auringon
paisteessa ja lintujen laulussa. Ennätin varata vessan itselleni
ensimmäisenä kolmelta naismatkakumppanilta.
Wûrzgarten |
Mönchhofin talo on paikallinen
nähtävyys hulppealla julkisivulla. Itse tuotanto ja pruuvi tapahtui
kuitenkin autotallintapaisessa katoksessa, missä pressukankaalla oli
erotettu baari ja ”maitolaituri”.
Noin 20 tuotetta myöhemmin jouduin
muuttamaan hatarat käsitykseni tästä mausteisesta erityisesti
hapan-imelien ruokien messiaasta.
Tastingin jälkeen karavaani rymisteli
ruoka- ja juomaputiikin kautta takaisin Bernkasteliin tutustumaan
hienorouva Ingrid Pornin viinikauppa Riesling Hausiin. Kyseinen puoti
edustaa keskisen Moselin kärkeä yksityisenä viinikauppana, missä
valikoimassa edustaa useita alueen tuottajia. Mainio paikka käydä
maistelemassa viinejä ja tekemässä viime hetken ratkaisuja
tulevien päivien tilavierailujen kohteista. Hinnat Pornokaupassa
ovat myös sangen kohtuullisia verrattuna suoraan tilalta
ostettuihin. Ingrid, kuten myös viinitalot, pakkaa ja lähettää
ostetut viinit kotisuomeen nimellistä korvausta vastaan.
Auringon matkustettua laakson poikki
sen länsipuolelle alkoi illallisvarauksen ajankohta lähestyä.
Kahdeksaksi tehty varaus edellytti, että koko hoviväki oli
kaulukset pykälässä taksitolpalla puolta tuntia aikaisemmin.
Pienen töyssyn matkalla aiheutti yllättävä mittarivaje. Taksin
saaminen kesti lähemmäs puoli tuntia, mikä aiheutti mahan
murinoita ja muita nurinoita.
Ravintolaan päästiin kuitenkin
lopulta suhteellisen ajallaan. Taksikuski suoritti Mülheimin EK:n
ennätysaikaan ja mersu käänsi ravintolahotellin eteen akateemisen
vartin rajoitusten sisällä.
Allekirjoittanut koki olevansa
romanttisimmillaan vähään aikaan ohjaillessaan kolmea daamia
Weinromantik-hotellin liukuovista sisään. Ravintola Culinarium
tarjoili ulkoterassilla puutarhassa menua, sekä á la cartea.
Puutarha labyrinteineen ja ankkalampineen tarjosi mitä parhaat
puitteet savuille. En muista aikaan syöneeni kolmen ruokalajin menua
niin pitkään (2+sikari). Poistuimme chateausta joskus yhdentoista
jälkeen illalla.
Perjantaiaamu puhutteli konosöörejä
lempeästi ja matkaan päästiin hyvissä ajoin. Ensimmäiset tärskyt
olivat Piesportissa 20 minuutin ajon päässä etelään
Bernkastelista. Weingüt Reinhold Haartilla on ollut tapana käydä
juomassa kello kympin risukat aina Moselissa vieraillessa. Tälläkin
kertaa oli pöytä katettuna Haartin melko femiinistä tyyliä
edustavilla hedelmäpommeilla. Haart on hieno paikka tutkiskella
terriöörin vaikutusta viiniin. Saman tyylin edustajat tulevat vain
reilun kilometrin päästä toisistaan, mutta eripuolelta jokea ja
rinteet antavat eri suuntiin. Henkilökohtainen suosikki on helppo
valita näistä kahdesta viinistä, mitkä jakavat mielipiteet
maistajien välillä.
Haartilla pääsi myös tutustumaan
kellareihin, joissa viinit käyvät villihiivoilla.
Lähtiessä äänteli
sivupenkkinavigaattori kärkkäästi ohjeita ja neuvoi kuljettajan
Piesportin yläpuolelle panoramastrasselle, mistä aukeaa mahtavat
näkymät jokilaaksoon. Sieltä käsin konosöörin on helppo asettaa
näköaistin avulla palstat paikoilleen ja imeksiä kielestään
muistelohappoja viineistä. Samalla voi toimittaa äärimmäisen
tärkeitä geologisia tutkimuksia, eli ”kuopsuttelua”,
tienvarressa kasvavien köynnösten lomassa.
Piesport |
Seuraava tapaaminen oli lähellä Bernkastelia Schloss Lieserillä. ”Kotini on linnani”, sanonta sai kirjaimellisen merkityksen Thomas Haagin tykönä. Graniitista valmistetussa kartanossa oli muhkea maisteluhalli, missä järjestäisi sadan hengen banketin tosta noin vaan.
Thomas oli valistanut meitä jo ennen saapumista että hänellä oli hiukan kiire. Viime viikkojen sateet ja kuuma kosteus olivat altistaneet koko keskeisen moselin tarhat homeelle, mikä tarkoitti vilkkaita elvytystoimia. Maistelukohelluksen lomassa Herra Haag äityi kuitenkin jo keskustelemaan politiikasta ja Hahnin lentokentän tilanteesta, kunnes muisti unohtaneensa ”puolalaisen pesuun”, mikä herätti hieman epäjärjestystä retkikunnan psyykeessä. Ilmeisesti puolalaisella ei kuitenkaan ollut hätää, koskapa Thomas palasi hetken kuluttua ja alkoi taas muina miehinä puhumaan viiniä.
Haartin vierailun jälkeen
viinimatkailija huomasi ehkä valinneen järjestyksen
tutkimusmatkakohteilleen huonosti. Kun Haart edusti hieman
femiinisempää tyyliä makeudellaan, sai Herra Haagin maskuliininen
mineraalisyöksy kielenpäällä aikaan melko kuivattavan reaktion.
Yllättäen pruuvin loppupuolella tarjotut Ausleset taas maistuivat
mitä parhaimmille.
Iltapäivälle oli buukattu vielä yksi
tastingi Thomasin velipojan weingut Fritz Haagilla. Yhteistuumin
päätettiin kuitenkin tarjota paletille elvytystä suolapalan
merkeissä ja pysähdyimme paikallisen dönerin eteen haukataksemme
välillä johonkin kiinteään. 300 grammaa kanakebua myöhemmin
pyöri neljä päätä suut auki tiellä, joka olisi voinut olla mikä
tahansa omakotitaloalue Saksassa. Yhdellä terassilla pappa
huiskutti. Huiskutin takaisin samalla kun ajoimme ohi syynäten
taloja, joista yksikään ei juurikaan näyttänyt viinimölle. Neljä
oikeaa myöhemmin totesimme, että pappa taisi heiluttaa meitä
pysähtymään, ja kun talon kyljessä – lähemmän tarkastelun
jälkeen – pystyi erottamaan kirjaimet ”FH”, oli syytä olettaa
retkikunnan saapuneen perille. Ajoneuvosta nousun jälkeen ärähti
vaari parvekkeella: ”nainen ratissa!” Sompanssi ei tuntunut tästä
olevan moksiskaan.
Viimeinen pruuvi osoittautui jälleen hyvin erilaiseksi. Fritz Haagin
tyyli on jostain kahden edellisen väliltä ja aiheutti välittömän
kaipauksen meksikolaiseen ruokaan – korianteriin, limeen ja
suolaan.
Viinien lisäksi meillä oli
mahdollisuus tutustua perheen nousevaan sukupolveen Fritz nuorempaan
ja tuttisuu Gustavin, jotka kävivät esittäytymässä. Gustav, joka
pysyi pystyssä lähinnä veljensä avustuksella tai nojaten
viinilaatikkoon, tuntui aika varmoin ottein rämistelevän
olohuoneeseen rakennetun baarin vetolaatikoita. Hyvä aloittaa
nuorena!
Vaari, joka veti meille tastingia
vanhan liiton ottein, muisti kaataa itselleen kelvollisen lasin
maistiasia ennen kuin tarjosi sitä vieraille. Varovaisten arvioideni
mukaan vanha herra tyhjensi henkilökohtaisena tuliannoksena ainakin
pullon viiniä tastingin yhteydessä.
Kolme taloa ja kuutisenkymmentä
tuotetta myöhemmin kello oli vasta viisi, joten suuntasimme takaisin
tilannekeskukseen Bernkasteliin. Lyhyen palautumisen, viime hetken
ostosten, viinien lähettämisen ja yhden sadekuuron jälkeen,
lähdimme suorittamaan jalansiirtymää Bernkastelin huipulla
sijaitsevaan Schützenhaus -ravintolaan. Serpentiininousu,
kuumankostea ilma ja nälkä saivat konosöörin ajoittain nojaamaan
riesling-sauvaansa. Tämä aiheutti retkikunnan jonon venymisen
sataan metriin sadanviidenkymmenen metrin matkalla huipulle.
Huipulla odotti kuitenkin mieluisa
varjoinen pöytä, upeat näköalat, olut, flammkuchen, sekä sitä
viintä..
Totaalisen relaksaation ja dinnerin
jälkeen suuntasimme takaisin kotikorsulle vihkimään mainion
parvekkeemme käyttöön koko ryhmän voimin. Ilta meni sulatellessa
päivän kokemuksia, kuunnellen musiikkia ja juoden olutta.
Lauantaiaamuna suuhun sattui. Kipeitä
kohtia oli ilmestynyt kitalakeen ja ikenet tuntuivat vetäytyneet
parisen senttiä ylöspäin. Kahvi oli hyvää. Mutta koska oli
matkakumppanin pääpäivä ja taakse jättäytyi raju putki
rilluvuosien, oli tarpeeksi syytä kaivaa jääkaapin viimeinen
kuohuva ja anniskella mokoma liemi Mimosojen muodossa aamupalan
yhteydessä.
Kello puolipäivä
sivupenkkinavigaattoriin oli syötetty tiedot ja KIA nytkähti
viimeistä kertaa Bernkastelista, tällä kertaa takaisin kohden
Wiesbadenia.
Pitkäviisari ehti suorittaa
puolitoista kierrosta kellotaulussa ennen kuin kuljettaja painoi
kattoikkunan sulkeutumispainiketta NH Hotellin edessä ja lukitsi
auton perässään. Iltapäivän siestan jälkeen saapui saksalainen
reissutoveri kunnioittamaan syntymäpäivää läsnäolollaan.
Iloisena yllätyksenä sama kaveri lupasi toimia kuljettajana illan
dinneripaikkaan ja takaisin.
Pienen sekaannuksen johdosta jouduimme
vaihtamaan viime hetkellä illallisravintolaa toiseen, mutta tänne
saavuimme puoli kahdeksan paikallista aikaa. Kelit suosivat koko
matkan siten ettei sisällä tavinnut syödä kertaakaan. Poikkeus ei
ollut viimeinenkään illallinen, mikä mahdollisti jälleen
puutarhassa, kaupungin meluilta suojassa, aterioinnin. Neljä tuntia,
kaksi ja puoli ruokalajia ja viisi pulloa viiniä myöhemmin
suuntasimme takaisin majapaikkaan. Hotellin edessä heitimme hyvästit
saksalaiselle ja jatkoimme hyvin ansaitulle levolle.
Sunnuntaina hotellin ilmastointi ei
toiminut ja huoneen lämpötila oli päälle kolmenkymnenen. Vaimon
kanssa eksyimme puoli vahingossa puutarhajuhliin läheiseen
orangeriin, missä tarjoiltiin 60-luvun live big band -musiikkia,
makkaraa ja kuplia. Noin viiden korvissa valui musta möykky, jota
autoksi kutsutaan, hotellin liuskaa alas tielle. 32-astetta ulkona ja
hieman vähemmän sisällä, kiitos ilmastoinnin, lähti retkikunta
köröttelemään kohti viimeistä kohdettaan Saksan valtion
maaperällä.
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
Sanansäilä viuhuu viinisti. Haastellinen mutta mukava tarina viinimatkasta.
VastaaPoista