perjantai 9. joulukuuta 2016

”Lifestyle of the rich and famous”

Pyörittelin kynää sormien välissä ja katselin ulapalla keinuvia troolareita. Alukset laskevat ankkuriin lähempänä paratiisisaarta viikonloppuisin. Ilmeisesti kalastajiakin janotti. Siemaisin margaritaa lasin reunasta, mihin suola oli kuuman kosteassa ilmassa jo ajat sitten sulanut. Mietin mitä jäi käteen kuukaudesta kuumassa, kylmässä, märässä ja pölyisessä Nepalissa.
Välillä kuulee kavereiden suusta ihmetystä miksi pitää rääkätä itseään jossain maailman selällä. Eikö voi vain varata hotellia Bilbaosta, käydä parissa museossa, kivassa ravintolassa ja juoda itsensä miellyttävään nousuhumalaan ennen kuin johdattelee vaimon takaisin huoneeseen? Kyllä niitäkin reissuja tehdään.

Lomalle mennään lepuuttamaan hermoja arjen raadannasta, hankkimaan mukavia kokemuksia ja elämään elämyksiä. Nuorempana tehtiin reppureissuja, koska ei ollut varaa muuhunkaan. Vuonna 2016 ikäluokat -84 ja -89, joista suurin osa tuttavistani koostuu, ovat päässeet työelämään kiinni. Rahaa jää valita hotelleista itseään miellyttävin. Pätäkkää kärsii hiukan polttaa jos ylimääräinen satasen satsaus takaa viihtyvyyden. Allekirjoitan. On mukava, kun aamuisin ei peiliin tarvitse katsoa aamupalalle lähtiessä. Joku Marriotin henkilökunnasta voi kahvin, croissantin ja tuoremehun kantaa huoneeseen asti – ja muistakaa se sanomalehti ja samppanja! 

Aamiaisen jälkeen haluan ehkä parantaa krapulaa hotellin altaalla, ainakin parina päivänä. Jos ollaan Pariisissa Eiffel-tornissa on käytävä, ehkä syötävä. Marseillessa taas on mukava ulkoiluttaa uutta Henri Lloydin pikeepaitaa satamassa, katsella isoja jahteja ja juoda kahvit paikallisella Mattolaiturilla. Milanon Galleria Vittorio Emanuele on checkattava. Siellä näkee julkkiksia. Jotain Galleriasta on syytä ostaakin, että sulautuu joukkoon. Iltaisin se Hard Rock Cafe - ei välttämättä paras tai halvin, mutta hyväksi havaittu viime reissulta.  Ravintola ei ole korkkarietäisyydellä, mutta taksi vie. Jälkiruokakahvin kanssa konjakkia – sitä ”äx-oota”.  Lentokentällä muistan: ne tuliaiset!

Viikon lomailun jälkeen saattaa se ainainen maanantai näyttäytyä aika harmaana. Kotona aamulla, tukka pörröllä, keitetty sumppi ei maistu kuin venetsialaisessa Cafe Florianissa. Lisää routaa tupaan kantaa ajatus taas uudesta putkesta siinä arjen harmaassa. Loma ei voisi olla kauempana. Illalla telkkarissa Miljonääriäidit jatkavat sunnuntaielämäänsä.

Lähde Nepaliin. Nepalissa riittää ihmeteltävää. Vaikka elintaso on alhaisempi kuin koto-suomessa, ihmiset ovat iloisia, eikä poliisi pamputa. Turismi on tulonlähde, meillä se on riesa. Nepalissa pienelläkin rahalla saa ja aasilla pääsee. Sisällä saa, tai ei saa, polttaa. Sähköt saattavat mennä kesken leffan, mutta alakerran baari avataan vaikka taskulampun valossa. Ravintolasta saa hyvää tai pahaa ruokaa. Kanan saa KFC:stä fritattuna tai kanalasta elävänä. Muistona jää jollain tasolla hallittu kaaos, nipotuksen puute, kylmät suihkut, kissojen paljous, rottien vähyys, iloiset ihmiset ja iltaruoan kyniminen hotellin takapihalla. Kun menen kotiin, jaksan taas vuoden nauttia lattialämmityksestä, kuumasta suihkusta, marketin valikoimasta ja nipotuksesta. Elämä kotosalla ei olekaan niin kurjaa. Telkkarissa Bear Grylls käy yöpuulle kamelin rintakehän sisään. Hyi.









 Kiitos, anteeksi ja näkemiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti