Minun viinipulloni maksaa yleensä jotain yhdeksän ja kahdenkymmenen euron välistä. Kaupassa luen usein tuoteselosteita, varsinkin itselleni uusista tuotteista. Pyrin käyttämään sesonginmukaisia tuotteita, erityisesti luomua kuitenkaan suosimatta, ellei se ole hinta-/laatusuhteeltaan tarkoituksenmukaista.
Hesarin kolumnissa 26.10.16. Juha Akkanen määrittelee eliitin harrastaman ruokahifistelyn lähiruoan tai suoraan tuottajalta hankitun ruoan käytöksi. Elitististä siitä tekee siihen uhrattu aika, raha ja viitseliäisyys.
Minulla on tähän kaikkeen rahaa, aikaa ja, ennen kaikkea, viitseliäisyyttä. Kulut jaan puoliksi puolisoni kanssa. Olen siis elitisti-hifistelijä.
Toisaalta olen töissä ravintolakeittiössä. Palkkapussi jää edelleen roimasti keskitulon alle. En ole "ituhippi", mutta jaan osan ajatuksista säästää maata ja merta ylimääräiseltä rasitukselta. Minulla ei vapaailtana ole, omani ja vaimon suun lisäksi, muita ruokittavia. Rahaa jää vuokran ja laskujen jälkeen hiukan ylläpitää periaatteita.
Täällä Aasiassa matkustaessa, tai yleensä ulkomailla, tulee kiinnitettyä huomiota paikallisiin tapoihin. Bangkokista Kathmanduhun syödään paljon katuruokaa. Ruoan alkuperää on vaikea tiedustella kielimuurin takia, mutta jos puodin lattialla kuljeksii kanoja tilaan kanaa. Annoksiin uppoaa paljon tuoretta myös vihannesten muodossa. Puolihalvaantuneen ravintotuntemukseni valossa eväs vaikuttaa pääosin ihan terveelliselle.
Paratiisiin on kuitenkin päässyt luikertelemaan käärme. Ei voi olla huomaamatta suurta määrää siirapeilla maustettuja kahveja (frapuccino?), sakkaroosilla makeutettuja hedelmäsmoothieta, sekä sipsejä ynnä muita namusia.
Herkkä hifistelijä laittoi myös merkille ruumiin rakenteen Nepalissa. Jäntevät, maastonmuotojen muovaamat, jalat, pakkasen raiskaamat pulkannarut käsinä, sekä pieni vatsapöhö. Nepalin syödyin ruoka on Dal Bhat: riisiä, perunacurrya ja linssiä. Hiilaria, hiilaria ja hiilaria proteiinilla höystettynä.
Thaimaassa puolestaan ollaan laihoja tai lihavia. Fitness-buumi ei ole ehtinyt Muay Thai -kerhojen ovien ulkopuolelle. Nälkäkurkena riutuminen ja liikunnasta, sekä ruoasta totaalikieltäytyminen, on yhtä raivokasta kuin toisen väestönosan lihominen. Liekö taustalla tiedon puute? Ei niin kauan sitten tilanne oli sama Suomessa. Fitness-intoilun myötä tieto ravinnosta on lisääntynyt.
Olen luonteeltani kausiliikkuja. Arjen pyörityksen ohessa on helppo niputtaa viikkoon kuntosalikäynnit. Rutiinin ulkopuolella säännöllinen liikunta tuppaa jäämään. Ikäväkseni olen havainnut, että iän myötä syntejään ei saa enää niin helposti anteeksi, vaan ne jäävät riippumaan vyötärölle.
Raaka-ainevalinnoilla sekä liikunnalla olen onnistunut säilyttämään peilikuvan ja pelikunnon siedettävänä. Hienoihin juomiin uponnut kapitaali on samaa luokkaa kuin ennen vanhaan, kun kaljaa kiskottiin aamusta aamuun. Sen suhteen vähemmän on saman verran. Arvokkaampi lasi viiniä kestää lasissa yhtä kauan kuin kaksi tuoppia olutta. Kotiin palaan edelleen lompakko tyhjänä, mutta myös takki. Sisältä ei paljastu reissupöhöä.
Kotona kaapissa on nykyään jallun ja kaljan lisäksi viiniä - ruokaakin. Kun ennen roilotti kalja kädessä suurimman osan hereilläoloaikaa, ovat ne nykyään jääneet lähinnä hyvän isännän oluiksi.
Elitisti-hifistelijänä elo on auvoisaa, vaikka Akkanen sen maalaa negatiivisilla sävyillä. Vointi on mainio ja krapulat ovat vähentyneet noin kertaan kuussa. Äitin mielestä käytän edelleen liikaa alkoholia. Tätä kirjoittaessa alan tottua ajatukseen Akkasen minulle siunaamasta tittelistä. "Elitisti" hieman vielä vieroksuttaa, kun omassa tuttavapiirissä niitä ihmisiä on niin vähän, jotka itse miellän tähän kerhoon kuuluviksi.
Eli, Juha, kun nähdään sano mua hifistelijäksi. Tai tule kylään. Meillä on kaljaakin kaapissa!
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
- Puolihalvaantunut kokki
Asiasanat: Elitismi, (ruoka)Hifistely, Kokki, Puolihalvaantunut,
Linkki Akkasen kolumniin: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1477367022144
maanantai 31. lokakuuta 2016
keskiviikko 7. syyskuuta 2016
Asiaa kaneista sekä valkoisen miehen taakasta.
Onnikan ikkunan
takana vilisee metsää. Tullaan aukean kohdalle. Niityllä on kaksi
jänistä. Ne ovat ilmeisesti riidoissa keskenään ja istuvat selät
vastakkain. Taas vilisee puita. Mitä kello on? Mikä päivä?
Viikko hujahti
tienpäällä työ- ja opiskeluasioita hoitaessa. Näin vaimoa
illallisen yhteydessä ja jaoimme vuoteen. Aamulla oli taas aika
nousta autoon. Mikä ajaa ihmislasta kohti koettelemuksia, vaikka
vallitseva tilanne on aivan tyydyttävä?
Joku postasi someen
meemin viime viikolla: ”Minulla on liikaa töitä; olen
stressaantunut. Minulla ei ole mitään tekemistä; olen
stressaantunut.”
On myös olemassa
se kultainen keskitie. Toisaalta, on olemassa myös hyvää ja huonoa
stressiä.
Viime viikonloppuna
nautin kahtena päivänä mahdollisuudesta tutustua sommelierin, viinimestarin, ammattiin, sekä siihen liittyvään kilpailutoimintaan. Mieleen jäi muutamia teesejä kuten ”itsensä
haastamisen tärkeys”, ”alituinen varpaillaan olo” tai
”matkustelun tärkeys”.
Luennoitsijoina oli
huippusommeliereja Ruotsista, Suomesta ja Kanadasta. Kaikkia heitä
yhdisti vuosien ankara työ asemansa eteen. Kaverisuhteita oli
katkennut, talous oli tiukalla ja parisuhteet kokeneet kolauksia. Kun
kyynel tahraa kämmenselkää sitä miettii: miksi jatkaa eteenpäin?
Päivät ovat
itsensä haastamista uudelleen aina epäonnistumisen jälkeen.
Jatkuvaa uuden tiedon varastointia muistilokeroihin. Pelkoa,
epätoivoa ja turhautuneisuutta. Huonolaatuista stressiä.
Stressiastetta voidaan mitataan testillä. Ihminen listaa elämänsä
tapahtumia, jotka pisteytetään. Minäkin kokeilin tätä.
Vakavasti
stressaantunut, ja jonka tulisi hakeutua hoitoon, tuli saada 180
pistettä. Kiinnitin huomiota, että ainoa keino vähentää
stressipisteitä oli liikunta. Olen ahkera liikkuja ja sain hurjasti
hyviä miinuspisteitä. Helpotuksesta huolimatta keräsin lopulta kasaan 350 pistettä.
Mielestäni en ole
stressaantunut.
Usein kalenteri
täyttyy nopeasti, rokki soi välillä niin ettei ajatuksiaan kuule
ja veri pakkautuu jalkoihin valmistelemaan pakoa. Aikanaan vyyhti
selviää ja ajatus ponnahtaa takaraivosta ”minä tein sen(!)”,
puna leviää poskille ja puheripulista ei tule loppua. Psykologin
taulukosta tämä osa lievittävänä tekijä oli unohtunut pois.
Onnistumisista täytyy nauttia. Meillä suomalaisilla on hiukan
tapana peitellä tunnereaktiomme. Minä sanon vitut. Tyydytys
onnistumisesta ja sen itselleen myöntäminen laskee stressikäyrää
niin, että korvissa suhisee. Pienistäkin asioista voi iloita. Ehkä
ei ole syytä järjestää vastaanottoa, mutta kai sentään
samppanjapullo..
Tänä päivänä
Skandinaviassa ihmisellä on mahdollisuus jäädä laakereilleen,
nukkumaan yhteiskunnan riippukeinuun. Välitön nälkäkuolema ei
uhkaa.
Sinä päivänä
kun ihminen istuu mättäälle ja päättää tietävänsä kaiken
vanheneminen alkaa. Uusia positiivisia oppimiskokemuksia, tai
saavutuksia, ei enää tule. Ainoastaan pettymyksiä. Työelämässä
asiat tehdään väärin, jos ne tehdään erilailla kuin on hyvin
tiedetty. Kun lähtee oppimattomuuskouluun voi allekirjoittaa
tarpeettomuussopimuksen. Nimen alle sutaisemalla saa jättää aivot
kotiin. Kukaan ei enää odota mitään, eikä kyllä kysykään.
Tänään hallittu tietoteoria vanhenee nopeasti ja työpaikka
muuttuu museoksi, jossa näytillä on homo demens –
tylsistynyt ihminen.
Lajille tyypillistä
on taistella selviytymisestään. Koska se tarve on meiltä riistetty
vaivumme helposti apatiaan. Sadan prosentin suoritusta ei tarvitse
antaa. Tämän päivän ihminen on kuin tämän kesän ampianen:
kuningattaren kuoleman jälkeen ei tiedä mitä tekisi. Jäämme
pörräämään näennäisen tarpeellisten tehtävien parissa ja
hermostumme jos joku tulee häiritsemään. Siksi on tärkeää
kaivaa haaste muualta, kilpailla ja taistella tarpeellisuudestaan.
Kaikki opittu voidaan hyödyntää. Ei välttämättä heti, mutta
tulevaisuudessa. Vanha sanonta ”paskaan voi astua jo kotipihalla”
pitää paikkansa. Yleensä ongelmat iskevät kun on vähiten
varuillaan – kotipihalla.
Meille koko maailma on tarjottu
oppikirjaksi. Sisällysluettelo on internetissä ja kirjastossa. Oma
juttu täytyy vain löytää, ja ennenkaikkea sen tarve tiedostaa.
Siltojen takanaan polttamisen sijaan tulee rakentaa uusia eteenpäin.
Mieleen nousee vielä yksi teesi viikonlopulta: ”Jos et ole
tyytyväinen älä valita, vaan osallistu”, tai kääntäen: ”jos
valitat, et ole tyytyväinen. Osallistu.” Onnistumisien
kautta tulee varmuutta ja jännitys muuttuu hyväksi stressiksi.
Haasta, matkusta ja
kotona ollessakin kurota varpaillaan piha-aidan yli harmaalle
alueelle.
Kiitos, anteeksi ja
näkemiin!
Kun aloitin kisaamaan 1996 ei
Kanadassa ollut kilpailutoimintaa juuri Quebecin ulkopuolella. Kaikki
piti tehdä itse. Naiset olivat kummastus – varsinkin Ranskassa.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin organisaatio on luotu ja se kasvaa.
Näin puhui Véronique. Kanadalainen
sommelier, ravintoloitsija, sekä asiantuntija, joka luennoi
sommelierin ammatista. Véronique mitteli viinimestarikisoissa
kymmenen vuotta kunnes toinen sija lohkesi Tokiosta. Sijoitus nosti
nimen kartalle. Työtarjouksia alkoi ilmestyä ja joku vanha kaveri
saattoi vielä vastata puhelimeen.
perjantai 2. syyskuuta 2016
Home is where the road is
Väki pakkautui
raitiovaunuun terminaalin edessä. Loppuilta toi sateen tullessaan.
Matkustajien muodostama kostea massa tiivistyi vaunun ikkunoihin.
Mummut aukoivat paksuja takkejaan. Lopulta ovet sulkeutuivat ja vaunu
nytkähti liikkeelle. Nojasin seinää vasten ja katselin ikkunan
läpi ulos. Usvainen lasi suodatti tehokkaasti ulkomaailman
tapahtumia. Autojen takavalot muodostivat punaisia nauhoja. Uupumus
oli saavuttanut raukeuspisteen. Kostea takki ja nihkeä paita tai
toisiaan tahattomasti liikenteessä tuuppivat ihmiset eivät
häirinneet enää.
Kuluneen viikon aikana
avasin silmät neljässä eri osoitteessa. Omaisuus on siisteissä
paketeissa erään keskisuomalaisen talon autotallissa ja posti
kulkee samaan osoitteeseen.
Jäin vaunusta Kampin
kulmalla. Sade oli lakannut. Lähdin Fredaa myöten ja poikkesin
Annankadulle. Ruttopuiston hämärässä yksinäinen mies poltteli
pilveä. Toisella puolen puiston penkillä pariskunnat olivat
painautuneet toisiaan vasten viilenevässä illassa. Mieleen tuli se
aika kun ei oikein ollut paikkaa mihin mennä tyttöystävän kanssa.
Kaikki oli silloin uutta ja kutkuttavan jännää. Tänä iltana ilmassa väreili samanlainen taika.
Muutamien viimepäivien
aikana sain mahdollisuuden tutustua mitä mielenkiintoisimpiin
ihmisiin yliopiston ryhmäännyttämispäivillä. Yksi oli elänyt
viimeiset kuusi kuukautta Siperiassa heimojen luona, koska ”aina
oli kiinnostanut”. Toinen esittäytyessään tarjosi kättään ja
valtava hymy kasvoillaan totesi ”Hi, I'm Mark and I'm a
HIV-positive”.
”Hi, Mark. It's nice to
see you still alive. I'm Juho”
Molemmat nauroimme.
Sanomattakin selvää että ystävystyimme nopeasti.
Opiskelujen aloittaminen
toisessa maassa pakottaa ihmisen matkustamaan. Sama seuraus on
reissaamisella. Kun lähtee niin jotain jää taakse. Syntyy tyhjiö.
Tyhjiö on taipuvainen täyttymään. Oikeassa paikassa ja seurassa
sen on helppo antaa täyttyä positiivisista asioista ja tunteista.
Ihminen lienee vastaanottavaisempi varpaillaan epämukavuusalueen
reunalla. Asiat ja tuntemukset tarttuvat mukaan helpommin. Ja vaikka
silmät naurusta vuotaen kerrottu tarina ei tavoitakaan
kuulijakuntaa, eikä aiheuta toivottua reaktiota, sydän muistaa
tarinan tuoksut ja värit.
Oikea paikka ja seura
luodaan sattumalla paikalle. Monet kanssaopiskelijat olivat
matkustelleet jonkin verran. Yksi asia yhdisti: ei saa suunnitella
liian tarkkaan. Jos kaikki on kalenterissa ei jää aikaa
kokemuksille. Ainoastaan paikoille. Parhaissa kokemuksissa vain
sattui paikalle. Ripaus optimismia mausteeksi kultaa kokemukset –
huonotkin – aivan hyviksi.
Saska Saarikoski
kirjoitti Hesarissa (2.9.16 pääkirjoitus) navigoinnistaan lomalla
Kanadassa: ”kartan katseleminen on unelmoimista, on se sitten maantiekartta tai turkoosina loistava karttapallo.” Navigaattori kehottaa kääntymään
vasempaan ja oikeaa kunnes olet perillä.
Paperikarttaan verrattuna se on varma keino olla eksymättä jänniin
paikkoihin.
Tallinnan D-terminaalin
putki on pitkä. Siinä ehtii salakuunnella täysimittaisen tarinan
alusta loppuun. Mieleen jäi jatkuva huoli matkajärjestelyjen
onnistumisesta. Vaikka kertoja olikin jo laivaan astumassa mielessä
oli vieläkin huoli siitä ”jos myöhästyisikin laivasta”.
Tallinnan kävijän huomiona oli halpa majoitus ja halvempi
keskikalja. Ehkä siitä myöhästymisestä olisi voinut
jotenkin selvitä.
Pöyhin tyynyä selän
takana ja ryhdistäydyn. Suvi jätti pöydän reunalle aivan
kelvollisen lasin samppanjaa. Vaikka päivä on ollut pitkä ja tie
on kulkenut kahden pääkaupungin katujen läpi, ja ensi yönä on
sohvamajoitus, asiat voisivat olla huonommin.
Kahden viikon päästä
edessä on Nepali ja Thaimaa. Kuukausi ratkeilevia housuja,
jalkarakkoja, kipeitä hartioita, vatsatautia, kuumia öitä ja
kylmiä öitä. Odotan jo sitä kaikkea. Lähtiessä luon taas
tyhjiön. Sieltä poistuvat työkaverit, kaverit, puhtaiden
lakanoiden tuoksu ja kello viiden konjakki. Tilalle toivon
mielenpuolia, jotka ovat päättäneet lähteä tuhlaamaan hiellä
ansaitut rahansa Mount Everstille, matkanhajuisia makuupusseja ja
kello viiden kobraviinaryyppyä. Ilmassa on taas sitä taikaa, minkä
muistan ensitreffien ajoilta ja puistojen penkeiltä. Aistit
terästyvät ja selkää pitkin väreilee odottava kutina. Home is
where the road is. Kun tulen takaisin alan painamaan peltisiä kylttejä keittiön
seinille.
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
perjantai 22. heinäkuuta 2016
Sinne asti missä riislinki kasvaa!
Tukka pystyssä, nahka takana ja
(auto)baana edessä. Kuljettaja tottuneesti ohjasi auton
ensimmäisestä liittymästä väärään suuntaan ja suoritti täten
kunniakierroksen lentokentän pysähtymisalueella. Toisella
yrittämällä KIA löysi tiensä ulos Frankfurtin kentältä ja otti
kurssin kohti Wiesbadenin kaupunkia.
Edellisen illan reissuharjannostajaiset jättivät muistoksi aika neutraalin olon, kun herätyskello – armon tunteesta tietämättömänä – täytti velvollisuutensa 4:30 seuraavana aamuna. Herätyksen luonteesta johtuen ja liian vähän unen hämmentämä konosööri suoritti aamutoimet mekaanisesti lihasmuistista ammentaen.
Tuokiota myöhemmin pysähtyi taksi Vaasankadulle. Sisällä lojui toinen puolisko Retkikunta Moselista, joka oli aloittanut matkansa silmäluomien nytkähdystä aiemmin Helsingin Kruununhaasta. Vaivoin penkille päästyäni tunsin miten aamukahvi alkoi pikku hiljaa öljytä koneistoa ja käynnistellä erinäisiä ruumiintoimintoja.
Kuuden jälkeen Helsinki-Vantaan Oak
Barrelissa oli jo jonoa. Ovatkohan ihmiset missään muualla
maailmassa niin velvollisuudentuntoisia kuin Suomessa tukemaan
ravitsemusliikettä, jos se sattuu olemaan auki tavallista
läinsäädännön suomaa kellonaikaa aiemmin?
Lento nousi kohti Frankfurt Mainia
aikataulussa. Finnair oli asennuttanut penkkirivien yläpuolelle
screenit, joista oli mahdollista seurata koneen taivalta
mahakameroiden kautta. Tuumailin, ruumiintoimintojen elpyessä,
olisiko myös koneen vessassa samanlainen pommittajan kamera. Päätin
odottaa Kaliningradin yläpuolelle saakka.
Frankfurtiin saavuttaessa kello oli
kymmenen paikallista aikaa ja pienen lounaantapaisen tuoma
verensokerin kohotus oli palauttanut kunnon normaaliksi, jos ei
joukkohysteerisiä naurukohtauksia huomioitu.
Kahden tunnin, pienten
navigaatio-ongelmien ja katkaistujen tieosuuksien jälkeen KIA
selvitteli viimeisen serpentiinitieosuuden ja Mosel-jokilaakso
avautui silmien alle. Majoitus löytyi nopeasti ja majoittuminen Haus
Botzet huoneistohotelliin onnistui kivuttomasti.
Aikatauluun oli merkattu ensimmäinen
pruuvi kello viideksi Enkirchiin Weingut Immich-Batteriebergille.
Suoritettiin nopea jääkaapin täyttö ja bokserit-pois, pakkelia
naamaan ehostus. Saksassa kyllä tarkenee!
Saksalaista täsmällisyyttä
noudattaen kurvasin vanhasta muistista viinitalon eteen kahta
minuuttia ja muutamia sekunteja ennen sovittua. Isäntä Gernot tuli
avaamaan ja kuulumisien vaihdon jälkeen päästiin asiaan:
rieslingiin!

Kellarikierroksen jälkeen lähtiessämme Gernot pahoitteli vielä
ettei voinut tarjota pruuvissa meille talon Sektiä. Syy oli
hatarasti perusteltu: kaverin kunto ei kuulemma kestä juoda kaikkea
ylijäämäviiniä. Laupeudessaan herra Kollmann pakkasi meille
lahjana mukaan pullon kyseistä tuotetta myöhempää tutkiskelua
varten.
Kotimatkan jälkeen lyötiin auto ruutuun viimeisen kerran sinä päivänä ja kuljettajan kaamea jano
löysi tyydytystä mukaan tarttuneesta olutlaatikosta, joka - ah,
niin miellyttävästi – helli viinihappojen raatelemaa suuta.
Loppuillasta sorruimme hieman ylisuorittamaan ruokapaikan suhteen.
Jalansiirtymä joen toiselle puolelle Kuesiin ja kupu täyteen
Ochs-ravintolassa terriineillä, kaloilla ja viinillä turrutti
uupuneen connoiseurin lopullisesti.
Seuraava aamu valkeni auringon
paisteessa ja lintujen laulussa. Ennätin varata vessan itselleni
ensimmäisenä kolmelta naismatkakumppanilta.
![]() |
Wûrzgarten |
Mönchhofin talo on paikallinen
nähtävyys hulppealla julkisivulla. Itse tuotanto ja pruuvi tapahtui
kuitenkin autotallintapaisessa katoksessa, missä pressukankaalla oli
erotettu baari ja ”maitolaituri”.
Noin 20 tuotetta myöhemmin jouduin
muuttamaan hatarat käsitykseni tästä mausteisesta erityisesti
hapan-imelien ruokien messiaasta.
Tastingin jälkeen karavaani rymisteli
ruoka- ja juomaputiikin kautta takaisin Bernkasteliin tutustumaan
hienorouva Ingrid Pornin viinikauppa Riesling Hausiin. Kyseinen puoti
edustaa keskisen Moselin kärkeä yksityisenä viinikauppana, missä
valikoimassa edustaa useita alueen tuottajia. Mainio paikka käydä
maistelemassa viinejä ja tekemässä viime hetken ratkaisuja
tulevien päivien tilavierailujen kohteista. Hinnat Pornokaupassa
ovat myös sangen kohtuullisia verrattuna suoraan tilalta
ostettuihin. Ingrid, kuten myös viinitalot, pakkaa ja lähettää
ostetut viinit kotisuomeen nimellistä korvausta vastaan.
Auringon matkustettua laakson poikki
sen länsipuolelle alkoi illallisvarauksen ajankohta lähestyä.
Kahdeksaksi tehty varaus edellytti, että koko hoviväki oli
kaulukset pykälässä taksitolpalla puolta tuntia aikaisemmin.
Pienen töyssyn matkalla aiheutti yllättävä mittarivaje. Taksin
saaminen kesti lähemmäs puoli tuntia, mikä aiheutti mahan
murinoita ja muita nurinoita.
Ravintolaan päästiin kuitenkin
lopulta suhteellisen ajallaan. Taksikuski suoritti Mülheimin EK:n
ennätysaikaan ja mersu käänsi ravintolahotellin eteen akateemisen
vartin rajoitusten sisällä.
Allekirjoittanut koki olevansa
romanttisimmillaan vähään aikaan ohjaillessaan kolmea daamia
Weinromantik-hotellin liukuovista sisään. Ravintola Culinarium
tarjoili ulkoterassilla puutarhassa menua, sekä á la cartea.
Puutarha labyrinteineen ja ankkalampineen tarjosi mitä parhaat
puitteet savuille. En muista aikaan syöneeni kolmen ruokalajin menua
niin pitkään (2+sikari). Poistuimme chateausta joskus yhdentoista
jälkeen illalla.
Perjantaiaamu puhutteli konosöörejä
lempeästi ja matkaan päästiin hyvissä ajoin. Ensimmäiset tärskyt
olivat Piesportissa 20 minuutin ajon päässä etelään
Bernkastelista. Weingüt Reinhold Haartilla on ollut tapana käydä
juomassa kello kympin risukat aina Moselissa vieraillessa. Tälläkin
kertaa oli pöytä katettuna Haartin melko femiinistä tyyliä
edustavilla hedelmäpommeilla. Haart on hieno paikka tutkiskella
terriöörin vaikutusta viiniin. Saman tyylin edustajat tulevat vain
reilun kilometrin päästä toisistaan, mutta eripuolelta jokea ja
rinteet antavat eri suuntiin. Henkilökohtainen suosikki on helppo
valita näistä kahdesta viinistä, mitkä jakavat mielipiteet
maistajien välillä.
Haartilla pääsi myös tutustumaan
kellareihin, joissa viinit käyvät villihiivoilla.
Lähtiessä äänteli
sivupenkkinavigaattori kärkkäästi ohjeita ja neuvoi kuljettajan
Piesportin yläpuolelle panoramastrasselle, mistä aukeaa mahtavat
näkymät jokilaaksoon. Sieltä käsin konosöörin on helppo asettaa
näköaistin avulla palstat paikoilleen ja imeksiä kielestään
muistelohappoja viineistä. Samalla voi toimittaa äärimmäisen
tärkeitä geologisia tutkimuksia, eli ”kuopsuttelua”,
tienvarressa kasvavien köynnösten lomassa.
![]() |
Piesport |
Seuraava tapaaminen oli lähellä Bernkastelia Schloss Lieserillä. ”Kotini on linnani”, sanonta sai kirjaimellisen merkityksen Thomas Haagin tykönä. Graniitista valmistetussa kartanossa oli muhkea maisteluhalli, missä järjestäisi sadan hengen banketin tosta noin vaan.
Thomas oli valistanut meitä jo ennen saapumista että hänellä oli hiukan kiire. Viime viikkojen sateet ja kuuma kosteus olivat altistaneet koko keskeisen moselin tarhat homeelle, mikä tarkoitti vilkkaita elvytystoimia. Maistelukohelluksen lomassa Herra Haag äityi kuitenkin jo keskustelemaan politiikasta ja Hahnin lentokentän tilanteesta, kunnes muisti unohtaneensa ”puolalaisen pesuun”, mikä herätti hieman epäjärjestystä retkikunnan psyykeessä. Ilmeisesti puolalaisella ei kuitenkaan ollut hätää, koskapa Thomas palasi hetken kuluttua ja alkoi taas muina miehinä puhumaan viiniä.
Haartin vierailun jälkeen
viinimatkailija huomasi ehkä valinneen järjestyksen
tutkimusmatkakohteilleen huonosti. Kun Haart edusti hieman
femiinisempää tyyliä makeudellaan, sai Herra Haagin maskuliininen
mineraalisyöksy kielenpäällä aikaan melko kuivattavan reaktion.
Yllättäen pruuvin loppupuolella tarjotut Ausleset taas maistuivat
mitä parhaimmille.
Iltapäivälle oli buukattu vielä yksi
tastingi Thomasin velipojan weingut Fritz Haagilla. Yhteistuumin
päätettiin kuitenkin tarjota paletille elvytystä suolapalan
merkeissä ja pysähdyimme paikallisen dönerin eteen haukataksemme
välillä johonkin kiinteään. 300 grammaa kanakebua myöhemmin
pyöri neljä päätä suut auki tiellä, joka olisi voinut olla mikä
tahansa omakotitaloalue Saksassa. Yhdellä terassilla pappa
huiskutti. Huiskutin takaisin samalla kun ajoimme ohi syynäten
taloja, joista yksikään ei juurikaan näyttänyt viinimölle. Neljä
oikeaa myöhemmin totesimme, että pappa taisi heiluttaa meitä
pysähtymään, ja kun talon kyljessä – lähemmän tarkastelun
jälkeen – pystyi erottamaan kirjaimet ”FH”, oli syytä olettaa
retkikunnan saapuneen perille. Ajoneuvosta nousun jälkeen ärähti
vaari parvekkeella: ”nainen ratissa!” Sompanssi ei tuntunut tästä
olevan moksiskaan.
Viimeinen pruuvi osoittautui jälleen hyvin erilaiseksi. Fritz Haagin
tyyli on jostain kahden edellisen väliltä ja aiheutti välittömän
kaipauksen meksikolaiseen ruokaan – korianteriin, limeen ja
suolaan.
Viinien lisäksi meillä oli
mahdollisuus tutustua perheen nousevaan sukupolveen Fritz nuorempaan
ja tuttisuu Gustavin, jotka kävivät esittäytymässä. Gustav, joka
pysyi pystyssä lähinnä veljensä avustuksella tai nojaten
viinilaatikkoon, tuntui aika varmoin ottein rämistelevän
olohuoneeseen rakennetun baarin vetolaatikoita. Hyvä aloittaa
nuorena!
Vaari, joka veti meille tastingia
vanhan liiton ottein, muisti kaataa itselleen kelvollisen lasin
maistiasia ennen kuin tarjosi sitä vieraille. Varovaisten arvioideni
mukaan vanha herra tyhjensi henkilökohtaisena tuliannoksena ainakin
pullon viiniä tastingin yhteydessä.
Kolme taloa ja kuutisenkymmentä
tuotetta myöhemmin kello oli vasta viisi, joten suuntasimme takaisin
tilannekeskukseen Bernkasteliin. Lyhyen palautumisen, viime hetken
ostosten, viinien lähettämisen ja yhden sadekuuron jälkeen,
lähdimme suorittamaan jalansiirtymää Bernkastelin huipulla
sijaitsevaan Schützenhaus -ravintolaan. Serpentiininousu,
kuumankostea ilma ja nälkä saivat konosöörin ajoittain nojaamaan
riesling-sauvaansa. Tämä aiheutti retkikunnan jonon venymisen
sataan metriin sadanviidenkymmenen metrin matkalla huipulle.
Huipulla odotti kuitenkin mieluisa
varjoinen pöytä, upeat näköalat, olut, flammkuchen, sekä sitä
viintä..
Totaalisen relaksaation ja dinnerin
jälkeen suuntasimme takaisin kotikorsulle vihkimään mainion
parvekkeemme käyttöön koko ryhmän voimin. Ilta meni sulatellessa
päivän kokemuksia, kuunnellen musiikkia ja juoden olutta.
Lauantaiaamuna suuhun sattui. Kipeitä
kohtia oli ilmestynyt kitalakeen ja ikenet tuntuivat vetäytyneet
parisen senttiä ylöspäin. Kahvi oli hyvää. Mutta koska oli
matkakumppanin pääpäivä ja taakse jättäytyi raju putki
rilluvuosien, oli tarpeeksi syytä kaivaa jääkaapin viimeinen
kuohuva ja anniskella mokoma liemi Mimosojen muodossa aamupalan
yhteydessä.
Kello puolipäivä
sivupenkkinavigaattoriin oli syötetty tiedot ja KIA nytkähti
viimeistä kertaa Bernkastelista, tällä kertaa takaisin kohden
Wiesbadenia.
Pitkäviisari ehti suorittaa
puolitoista kierrosta kellotaulussa ennen kuin kuljettaja painoi
kattoikkunan sulkeutumispainiketta NH Hotellin edessä ja lukitsi
auton perässään. Iltapäivän siestan jälkeen saapui saksalainen
reissutoveri kunnioittamaan syntymäpäivää läsnäolollaan.
Iloisena yllätyksenä sama kaveri lupasi toimia kuljettajana illan
dinneripaikkaan ja takaisin.
Pienen sekaannuksen johdosta jouduimme
vaihtamaan viime hetkellä illallisravintolaa toiseen, mutta tänne
saavuimme puoli kahdeksan paikallista aikaa. Kelit suosivat koko
matkan siten ettei sisällä tavinnut syödä kertaakaan. Poikkeus ei
ollut viimeinenkään illallinen, mikä mahdollisti jälleen
puutarhassa, kaupungin meluilta suojassa, aterioinnin. Neljä tuntia,
kaksi ja puoli ruokalajia ja viisi pulloa viiniä myöhemmin
suuntasimme takaisin majapaikkaan. Hotellin edessä heitimme hyvästit
saksalaiselle ja jatkoimme hyvin ansaitulle levolle.
Sunnuntaina hotellin ilmastointi ei
toiminut ja huoneen lämpötila oli päälle kolmenkymnenen. Vaimon
kanssa eksyimme puoli vahingossa puutarhajuhliin läheiseen
orangeriin, missä tarjoiltiin 60-luvun live big band -musiikkia,
makkaraa ja kuplia. Noin viiden korvissa valui musta möykky, jota
autoksi kutsutaan, hotellin liuskaa alas tielle. 32-astetta ulkona ja
hieman vähemmän sisällä, kiitos ilmastoinnin, lähti retkikunta
köröttelemään kohti viimeistä kohdettaan Saksan valtion
maaperällä.
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
perjantai 10. kesäkuuta 2016
Erään kuuman päivän iltapäivä
Eräänä päivänä olin
tupakkakaupoilla erään marketin neuvonnan yhteydessä sijaitsevalla
humidorilla. Kulttuurisidoinnaisen odottelun tuloksena suotiin
minulle mahdollisuus asioida tiskillä, muiden vuorostaan odotellessa
taustalla omaa vuoroaan.
Pyysin saada tietoa liikeyrityksen
tupakkavarannosta – tarkemmin spesifioituna sikarivalikoimasta.
Liikeyritys oli laatinut myyntiä edistääkseen kyseisestä
valikoimasta kataloogin A4-kokoiselle paperille, joka minulle
lätkäistiinkin pikimmiten eteen tutkittavaksi. Paperista selvisi erinäisten tupakkatuotteiden nimiä, hintoja ja pakkausten
kappalemääriä. Noin puolen minuutin mittaisen lähemmän
tarkastelun jälkeen tein knakkerton-henkisen johtopäätöksen:
kataloogi oli perin hyödytön.
Harmikseni havaitsin ettei paperille
painettu tuotelista kertonut yksittäisestä sikarista, tuottajan
nimen lisäksi, juuri mitään. Tilanne oli verrattavissa alkon
tuoteluetteloon, johon olisi listattu ainoastaan viinien tuottajan
nimi ilman selvitystä oliko kyseessä puna- vai valkoviini, kuiva-,
vai makeaviini.
Onnekseni paikalla oli peräti kolme
ammattilaista vastaamassa kuluttajaa askarruttaviin kysymyksiin.
Tiedustelinkin olivatko Macanudo-sikarit niitä alkuperäisen
Dominikaanisen tuottajan vaiko kansallisen Kuubalaisen tuottajan
valmistamia, ja entä olivatko ne robusto-, crystal, vai hampton
court -mallisia.
Tyrmistyksekseni myyjä kertoi ettei
osannut vastata kysymykseen, vaikka kaikki nämä tiedot on
tavallisesti painettu pakkauksen tuoteselosteeseen.
Pyysin saada nähdä tuotteen. Tähän
myyjä ei vastannut mitään, vaan poistui yllättäen
asemapaikaltaan palaten hetken kuluttua kollegansa saattamana
takaisin.
Keskustelu alkoi kahden myyjän välillä
käsitellen pyyntöäni tupakkatuotteen esittelystä.
Viereiseltä tiskiltä mukaan yhtyi
vielä kolmas myyjä tarjoamaan neuvojaan visaisen pyynnön
ratkaisuun. Nyt he yhdessä olivat perustaneet valiokunnan ja löivät
päänsä yhteen pohtiakseen kiperää kysymystä. Näin toimiessaan
he tulivat keskeyttäneeksi muiden tiskien palvelun tyystin.
Sain pian kuulla esityksen päätöksestä.
Liikeyrityksellä ei ollut lupaa ”myydä” tuotetta, vaan
ainoastaan ”antaa” se. Purin kieltäni, joka tahtomattani vaati tässä kohtaa saada puheenvuoroa ja tyydyin tulkitsemaan esityksen
siten, että liikkeellä ei ollut lupaa mainostaa tuotetta tai
esitellä sitä, vaan ainoastaan tarjota asiakkaan pyytämä tuote
esille kaupantekoa varten.
Näin ollen ensimmäisenä minua
palvellut myyjätär raotti sikarikaapin himmennettyä lasia
varovasti noin kymmenisen senttimetriä ja tirkisteli raosta sisään
tutkiakseen kaapin sisältöä.
Hetken kuluttua myyjätär pyysi saada
kuulla vielä tuotteen nimen uudelleen. Tämän toistettuani myyjätär
tiedusteli uudelleen tuotteen kirjoitusasua.
Tavaamisen ja uudemman tutkimuksen
jälkeen etsintä ei tahtonut siltikään tuottaa tulosta.
Koska Saatana tulee monessa muodossa
päätin kokeilla toista tuotetta (2. Kor.
11:14). Samat rituaalit toistettuamme myyjätär tiedusteli
haluaisinko yrittää vielä kolmannen kerran.
Pohtiessani vaihtoehtojani panin
merkille sikarikaapin koon, jonka fyysiset ominaisuudet eivät
vastanneet niitä, jotka olin mielessäni asettanut kaapille, jonka
tulisi mahduttaa sisäänsä tuotemanifestin mainitsemat noin
viisikymmentä eri tuotetta. Tämän johdosta pyrin saamaan
myyjättäreltä helpotusta tehtävääni kysymällä montako eri
tuotetta kaappi saattaisi sisältää.
Ikäneidon silmät siirtyivät taas
tutkimaan kaapin hämärää sisusta. Piakkoin sain vastaukseksi
kaapin sisältävän noin kahdeksan tuotetta.
Vilkaisin taskunaurista, jonka
osoittimet kertoiva minua odotettavan mitä todennäköisemmin kassan
numero yksitoista päässä. Lisäksi olin aistivinani taakseni
kerääntyneen, samaan jonotustapahtumaan osallistuvan, joukon
keskuudessa närkästyneisyyttä.
Samalla hetkellä toinen neitokainen
tupakanostotahdonilmaustani käsitelleestä valiokunnasta ilmeisesti
menetti harkintakykynsä. Tämän seurauksena neito aivan odottamatta
kumosi yhdessä tehdyn päätöksen sikarikaapin oven
kiinnipitämisestä ja tempaisi sen auki kaiken kansan nähtäville –
tai ainakin niiden joiden varsi mahdollisti noin
sataviisikymmentäsenttiä korkea tiskin yli havainnoinnin. Yleisössä
kävi kohahdus myyjättären radikaalin, sekä ilmeisen holtittoman
liikkeen johdosta.
Onnekseni kykenin säilyttämään mielenmalttini tässä äkillisesti muuttuneessa tilanteessa; lisäksi sain pysäytettyä sormeni sen puolimatkassa kohden suutani osoittaakseni sillä sen sijaan tuotetta sikarikaapin alimmalta hyllyltä, jonka myyjä nappasikin samoin tein ja sujautti sisään pussukaan ennen kuin silmä ehti räpsähtää. Tämän jälkeen ovi salvattiin jälleen kiinni ja myyjän tahditon tempaus päättyi kuin sitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Kun vielä käteinen vaihtoi omistajaa oli minusta tullut viidentoista minuutin seikkailun jälkeen sikarin tuore omistaja!
Onnekseni kykenin säilyttämään mielenmalttini tässä äkillisesti muuttuneessa tilanteessa; lisäksi sain pysäytettyä sormeni sen puolimatkassa kohden suutani osoittaakseni sillä sen sijaan tuotetta sikarikaapin alimmalta hyllyltä, jonka myyjä nappasikin samoin tein ja sujautti sisään pussukaan ennen kuin silmä ehti räpsähtää. Tämän jälkeen ovi salvattiin jälleen kiinni ja myyjän tahditon tempaus päättyi kuin sitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Kun vielä käteinen vaihtoi omistajaa oli minusta tullut viidentoista minuutin seikkailun jälkeen sikarin tuore omistaja!
keskiviikko 2. joulukuuta 2015
Haikon Viini-ilta
Rouva ilmoitti tuossa joku
viikko takaperin halun tutustua paremmin Isänmaan maakuntien
tarjontaan. Itse jäin viime Saksan reissun jälkeen kaipailemaan
majatalotyyppisiä majoitusliikkeitä, jossa kaikki palvelut olisivat
saman katon alla. Kuriositeeteista hyvä ruoka, juoma ja palvelu
olisivat imperatiivisia ja edullinen hinta sekä
liikuntamahdollisuudet bonus. Autolla reissussa on kätevää, kun
kaikki palvelut järjestyvät saman parkkiruudun ympärille.
Oli synkkä ja myrskyinen
yö. Googlettelin hieman Suomen tarjontaa. Mieleen tuli ensin
Vuokatin Katinkulta. Kävin siellä joskus pienenä. Muistelen
nähneeni altaaseen upotetun baarin, missä kyyppari pystyi kuivin
jaloin tarjoilemaan limonaadia janoisille liikkujille.
Tarkempien tutkimusten
jälkeen Katinkulta paljastui S-ryhmän paikaksi, joten hyvän ruoan,
palvelun ja juoman saisi unohtaa. Alueella on vuokrattavia mökkejä,
mutta silloin hinta pompsahti pilviin.
Lapista löytyy tähän
aikaan vuodesta hyviä ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia, sekä
vielä ihan kohtuu hinnat. Ongelmaksi Lapissa kuitenkin muodostuu
ravintolapalveluiden heikko taso. Vaikka ketjut voi vielä välttää
odottavat ranskanperunat lautasen reunalla melkein paikassa kuin
paikassa.
Päädyin lopulta
lueskelemaan kartanoista ympäri Suomea. Vuodesta 2004 on Porvoossa
Haikon kartanolla järjestetty teemahenkisiä viini-iltoja. Haikosta
tietämättömille mainittakoot, että siellä on järjestetty
ravintola- ja majoitustoimintaa useampia vuosikymmeniä. Plantaasi
käsittää tänä päivänä Itse kartanon lisäksi kylpylähotellin
sekä Villa Haikon. Alue on noin seitsemän kilometrin päässä
Porvoon keskustasta ja sinne pääsee mm. Stadista onnikalla muutaman
euron hintaan useaan otteeseen päivästä. Bussia joutuu vaihtamaan
paikallisbussiin Porvoossa, mutta se tuo perille kartanon portin
eteen.
Viini-iltoja järjestetään
keskimäärin kerran kuussa ja ne voi varata hyvissä ajoin
etukäteen. Paketti sisältää majoituksen, neljän ruokalajin
illallisen viineineen, kylpylälipun ja aamiaisen. Paketin hinta
alkaa 110 eurosta ylöspäin.
Hinta vaikutti liian
halvalle. Sähkötin saman tien kartanoon ja utelin, mitä en
ymmärtänyt oikein. Myyjä kertoi, että ilta oli täynnä. Ei
yllättänyt. Päästiin kuitenkin jonotuspaikalle. Viikkoa myöhemmin
viesti saapui: meille oli huone kylpylähotellista.
Teemana 13.11 oli Uusi
maailma vastaan Vanha maailma. Taistoon lähdettiin puolilta päivin
Helsingistä dösällä. Aikaa bussissa jäi sopivasti tasoitella
oloja edellisen illan suojaviineistä. Osa kanssamatkustajista näytti
myös aloittaneen viikonlopun etuajassa. Saimme varmasti paljon
kavereita, kun nostin lohmon hyvin temperoitua Appenzelleriä
pöydälle haisemaan ja kaatelin varovasti Pauligin kertseihin
edelliseltä illalta jäänyttä Languedocia.
Kolme varttia myöhemmin
pudottauduttiin onnikasta Porvoon torin kupeeseen. Jatkoyhteys lähti
näppärästi toiselta puolen tietä. Muistelin etten olisi koskaan
Porvoossa käynytkään. Haaveilin lounaasta seuraavana päivänä
jossain kaupungin monista aika tasokkaistakin ravintoloista.
Kartanon portit avautuivat
meille kahden maissa iltapäivällä. Majoittuminen onnistui
ripeästi. Huone kylpylähotellin puolella oli ihan passeli: siisti
ja riittävän kokoinen. Reippaana ja edellisestä illasta toipuneena
sujahdin smurffipukuun ja otimme suuntiman kuntosalille. Sali oli
yllätttävän iso ja sieltä löytyi hyvät fasiliteetit vapaapäivän
verryttelyyn. Nopean treenin jälkeen pikku rouva silitti lukusalissa
ilta-asut henkariin. Löysin hyllystä Aku Ankan.
![]() |
Herrasväki Kääriäinen |
Pakollisten askareiden
jälkeen sonnustaiduttiin hotellin one-size -kylpytakkeihin ja
lähdimme tutustumaan kylpylään. Olin kuullut huhuja Haikon
baarihinnoista, joten otin vapaudekseni sujauttaa pari tukijuomaa
kassin pohjalle.
Kylpylä oli paljon
pienempi kuin olin hengessäni kuvitellut. Sieltä löytyi kuitenkin
tarvittava polskutteluallas hierovine laitteineen. Lisäksi oli
poreallas, lämminvesiallas ja baari. Jossain kulmassa taisi olla myös
kylmäallas. Erikoisfasiliteettina kylpylä tarjosi ”huippukylmä”
-hoitoa. Tämä tarkoitti jonkinlaista huonetta, missä pakkasta oli
lähemmäs sata-astetta. Olin kuitenkin tyytyväinen pelkkään
kylmään juomaan.
Alkuiltapäivällä kylpylä oli vielä rauhallinen, mutta neljän jälkeen sinne alkoi kerääntyä
porukkaa. Porealtaassa nöhöttäessä tehtiin hieman tuttavuutta
pariskunnan kanssa, joka oli myös ensi kertaa Haikossa.
Rouva kehui heidän juhlistavan ensi tapaamisen 15-vuotispäivää
lapsen voittamalla lahjakortilla. Pikkuinen oli lähetetty isoäidin kanssa Flamingoon kylpemään.
Muutamien paukkujen jälkeen oli määrä lähteä saunan kautta valmistautumaan iltaan.
![]() |
Bollinger-baari |
Kartanon eteisaula loi
hienot puitteet ja tunnelman alkavalle illalle. Bollinger-baari
tarjoili aperatiiveja kuplien muodossa innokaille viini-ihmisille.
Väkeä näytti olevan laidasta laitaan. Pääosin kuitenkin
pariskuntia neljän-viidenkympin välissä. Muutamia meitäkin
nuorempia porukoita oli lähtenyt iltaa viettämään. Kartanon
kivijalkakerros oli jaettu karkeasti kolmeen osaan. Toisessa siivessä
oli noin 120-paikkainen ravintolasali. Vastakkaisella puolella reilu
satapaikkainen Romanov-sali, missä viini-ilta järjestettiin.
Keskellä oli aula, sekä halli antiikkisine sisusteineen ja
edefelteineen.


Meidän
pöydänpääpulpetista saattoi keskustella vain yhteen suuntaan.
Viereinen pariskunta avasikin keskustelun kommentoimalla, että minä
ja Jenni emme selkeestikään olleet kartanolla ensimmäistä kertaa.
Niin tottunutta ja varmaa oli herrasväen käytös! Totesin, että
kyllä tässä ihan ensi kertaa ollaan kyseisen kortteerin neliöillä.
Paljastin kuitenkin, että tiskiin on toisaalta tullut nojattua
kerran jos toisenkin.
Ruotsin-suomalaista verta
kierrättävä pariskunta sen sijaan vaikutti olevan ensimmäistä kertaa ravintolassa. Läpi illallisen korostui ryhdikäs pönötys.
Itse pyrin repimään tästä huumoria irti ja liennyttämään
tunnelmaa sopimattoman härskeillä ja vaivaannuttavilla jutuilla.
Toinen kaato oli odottanut
lasissa alusta saakka. Burgundista, sekä Chilestä oli tarjolla, mitä muutakaan kuin, Pinot Noiria. Pastorin viiniä- ja mieltäylentävän messun jälkeen kumarruttiin nuuskimaan mukin pohjia.
Keittiön uumenista pöytään kannettiin hieman odotuksien
vastaisesti savustettua lohta. Miellyttävä yllätys. Parsaa oli toisaalta aivan tarkoituksettomasti lisätty annokseen sesongin
ulkopuolelta.

Jälkiruoka tarjoiltiin
Portviinin ja Etelä-Afrikkalaisen Portin tyylisen viinin kanssa.
Mukava kokemus kun kumpikaan tyyleistä ei ole erityisen tuttu
minulle. Jälkiruoka itsessään oli vähän askarrellun oloinen.
Iltaa leimasi miellyttävä
tunnelma ja puheensorina ruokailun aikana. Oli mukavaa nähdä
keittiömestari Forsenin illastavan vieraiden kanssa yhdessä
pöydistä. Ruoan taso, joka kauttaaltaan oli aika mitään
sanomatonta, sai kuitenkin miettimään olisiko mestarin paikka ollut
kuitenkin keittiössä. Vaikka markalla saa markan juttuja ja
kympillä kympin juttuja tuntui silti, että monessa kohtaa oli ruoan
suhteen menty siitä mistä aita oli matalin. Harvoin kuitenkaan
nykyään pääsee äimistelemään vatitarjoilua ravintolassa, joten
siitä erikoispeukku.
Suupielet saatiin
pyyhittyä joskus yhdentoista aikaan. Jälkipeli jatkui kartanon
klubilla omassa kornerissa, missä nautimme tuutingin. Osa porukkaa innostui laittamaan jalalla koreasti aina kahteen asti yöllä.
Aamun koittaessa kaivautui syntinen syvemmälle lakanoihin. Kartanon huippuhyvä aamupala antoi kuitenkin voimia raahautua ravintolasalista takaisin kylpylään katumaan voimakasta eloa edellisiltana. Päiväsauna ja appelsiinimehu kirkastivat ajatuksia sen verran, että kotiin Helsinkiin päästiin jo hyvissä ajoin iltapäivällä.
Aamun koittaessa kaivautui syntinen syvemmälle lakanoihin. Kartanon huippuhyvä aamupala antoi kuitenkin voimia raahautua ravintolasalista takaisin kylpylään katumaan voimakasta eloa edellisiltana. Päiväsauna ja appelsiinimehu kirkastivat ajatuksia sen verran, että kotiin Helsinkiin päästiin jo hyvissä ajoin iltapäivällä.
Kiitos ja anteeksi!
maanantai 29. kesäkuuta 2015
Tippaamisesta: Kuinka lopetin miettimisen ja aloin rakastaa hyvää palvelua
Ravintolan keittiössä kuhisee. On kuun viimeinen päivä ja lauantaiserviisi lähenee loppuaan. Paja on torpattu puhtaaksi. Hikiset äijät alkavat suunnata suihkuun. Ensimmäiset oluet naksahtelevat auki.
"Oliko jotain tippihommii??"
Suihkusta takaisin keittiöön palaava väki tutkiskelee hovimestarin jakamia kirjekuoria. Yksi sujauttaa siivunsa taskuun, toinen kiikuttaa sen lähimpään soittojuomalaan.
Aina ei tippaaminen kuitenkaan tunnu aiheelliselta. Parhaassa tapauksessa jouduin hakemaan tarjoilijan tiskin takaa tuomaan listat ja lopussa laskun. Samainen neitokainen kuitenkin muitta mutkitta kirjoitti laskun päälle itselleen 18%:n tipin. Ymmärrän tarjoilijan tuskan saada vuorkarahat kasaan. Mielestäni automaatiotippi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiakkaan voi tyystin unohtaa. Osa palvelualojen harjoittajista saattoi jopa tuhahtaa tai alkaa vaatimaan lisää, jos setelipino - kupiksi muodostettujen kämmenien pohjalla - ei miellyttänyt. Jälkiviisaana olisin tänä päivänä todennäköisesti jättänyt tipin maksamatta - mielenosoituksesta huolimatta. Toisinaan pääsimme nauttimaan myös aivan ensiluokkaisesta palvelusta. Lopuksi ravintolan kuitin lopussa saattoi lukea esimerkkejä eri tippiprosenttien summasta. Asiakas voi omassa rauhassa jättää tippiä palvelunlaadun mukaan.
Eräs insinööriystäväni ihmetteli joskus ääneen tippaamista. Hän totesi ettei itsekään saa tippiä siitä että tekee työnsä. Mielestäni saman työn voi kuitenkin tehdä monella tapaa. Ravintoloiden ketjuuntuessa kuluja poljetaan alas karsimalla palkkaa. Hyvät tyypit lähtevät muualle töihin ja tilalle palkataan uusia ja ekstroja. Monissa paikoissa henkilökunnalla ei todellakaan ole edes ammattitutkintoa alalta. Hyvän palvelun määritelmä tuntuu vakiintuneen minimiin. Etsitään jakkara perseen alle, punaista tai maltaista lasiin. Yritetään saada oikeat annokset asiakkaille ja lopuksi lasku täsmäämään. Olen samaa mieltä ystäväni kanssa: siitä ei tarvitse tipata.
Vuosien myötä olen huomannut kokeilunhalun vähentyneen ulkona syödessä. On mukavampi mennä tuttuun paikkaan, missä ruoantason tietää valmiiksi ja henkilökunta tuntee. Parhaassa tapauksessa hovi saattaa muistaa suosikkiaperatiivin ulkoa. Illan aikana voi keskittyä ruokaan, juomaan ja seuralaisen kaula-aukkoon. Ammattilaiset hoitaa homman. Lähtiessä jätämme jonkin verran tippiä. Seuraavalla kerralla ulos mennessä tulee taas harkittua tarkkaan ottaako sikaa säkissä.
Ravintolahenkilökunta muistaa toistuvat vierailut ja sermin takana tiedetään kuka tippasi viime käynnillä. Hyvä kiertää. Ystävällinen asiakas ja hyvä tippi huomioidaan palvelussa.
Tippaamiselle ei onneksi Suomessa ole kuittiin kirjoitettuja sääntöjä. Hyvästä palvelusta ja ruoasta kannattaa kuitenkin tipata. Jos tunnet saaneesii hyvää palvelua anna tippiä. Hyvä tippaaminen on helppoa: ylärajaa ei ole! Huono tippi sen sijaan on 20 senttiä. Silloin on parempi olla jättämättä mitään.
Kiitos, anteeksi ja hyvää ruokahalua!
"Oliko jotain tippihommii??"
Suihkusta takaisin keittiöön palaava väki tutkiskelee hovimestarin jakamia kirjekuoria. Yksi sujauttaa siivunsa taskuun, toinen kiikuttaa sen lähimpään soittojuomalaan.
Olin vuoden alussa juhlistamassa syntymäpäiviä New Yorkissa. Yhdysvalloissa tippi lasketaan kiinteäksi osaksi ravintolatyöntekijän palkkaa. Sama koskee muitakin palvelualoja, usein siinä määrin, että kämmenen ojentajaa tuntuu olevan ruuhkaksi.
Eräs insinööriystäväni ihmetteli joskus ääneen tippaamista. Hän totesi ettei itsekään saa tippiä siitä että tekee työnsä. Mielestäni saman työn voi kuitenkin tehdä monella tapaa. Ravintoloiden ketjuuntuessa kuluja poljetaan alas karsimalla palkkaa. Hyvät tyypit lähtevät muualle töihin ja tilalle palkataan uusia ja ekstroja. Monissa paikoissa henkilökunnalla ei todellakaan ole edes ammattitutkintoa alalta. Hyvän palvelun määritelmä tuntuu vakiintuneen minimiin. Etsitään jakkara perseen alle, punaista tai maltaista lasiin. Yritetään saada oikeat annokset asiakkaille ja lopuksi lasku täsmäämään. Olen samaa mieltä ystäväni kanssa: siitä ei tarvitse tipata.
Tippaamiselle ei onneksi Suomessa ole kuittiin kirjoitettuja sääntöjä. Hyvästä palvelusta ja ruoasta kannattaa kuitenkin tipata. Jos tunnet saaneesii hyvää palvelua anna tippiä. Hyvä tippaaminen on helppoa: ylärajaa ei ole! Huono tippi sen sijaan on 20 senttiä. Silloin on parempi olla jättämättä mitään.
Kiitos, anteeksi ja hyvää ruokahalua!
Toisinaan tarjoilu voi olla kuitenkin tungettelevaa |
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)