Tarina on fiktiivinen realiajasta ja tosielämän kokemuksista ammentava kertomus virolaisesta ravintolakokista, joka ajautuu kahden valtion väliin ja joutuu taivuttamaan lain kirjainta selvitäkseen näinä vaikeina aikoina. Kirjoittaja on ulkona viihtyhä ja Virossa asuva oikeustieteiden kandi, entinen ravintolakokki, joka saa pääasiallisen elantosa rahoituslaitoksesta.
Lauantai
11. huhtikuuta
Aamulla
heräsin linnun lauluun. Lemmenkipeä talitiainen sirkutti
itsepäisesti puun oksalla ikkunan takana. Etsin lattialle
levinneestä vaateläjästä puhtaimpia sukkia ja aluspesua. Köökin
tiskilaudalta löysin eilisen kahvikupin, jossa oli vielä purut
pohjalla. Keitin kaasulla vettä purujen päälle. Aurinko oli aamun
aikana raivannut aukon pilviverhoon ja paistoi nyt keittiöön. Työnsin pään keittiön ikkunasta ulos ja sytytin
sätkän. Viime yön sade tuntui vielä kirpeänä keuhkoissa ja sai
minut yskimään ensimmäistä tupakkaa. Kadulla lehtiä haravoiva
kojamees vilkaisi ylöspäin minuun,
pyyhkäisi nenäänsä ja kääntyi haravoimaan toiselta puolen
jalkakäytävää. Vilkaisin puhelinta. Amerikassa oli eilisen aikana
taas kuollut yli kaksituhatta ihmistä. Varsinainen Pitkä perjantai.
Otin kulauksen kahvia ja sylkäisin puruja pihamaalle.
Puhelin
piippasi viestin merkiksi.
Andrei, pääkokki, kertoi, että
ravintola olisi auki ainoastaan ruokakuljetuksille ensi viikosta. Se
oli hyvä uutinen. Ainakin töitä riitti vielä toistaiseksi. Nostin
keittiönlaudalta muutamia olutputeleja kraaniin ja istuin laudan
ääreen. Avasin chestersfield-massin ja aloin kääriä
sätkiä pöydän nurkalla. Mietin vanhaa työkaveriani Timoa, joka oli
pyytänyt postittamaan Suomeen muutamia sikareja viikko sitten.
Vuosia aiemmin olin saanut Lapista hyvin palkatun tarjoilijan paikan
venäjänkielen puhujana. Työhaastattelu oli käyty puhelimessa,
jossa Mihhail oli esiintynyt Kaidona. Todellisuudessa en osannut
muutamaa sanaa enempää venäjää, minkä huomattuaan oli
ravintolapäällikkö siirtänyt minut keittiöön. Keittiössä
tutustuin Timoon, joka työskenteli sesonkityöläisenä kylmässä keittiössä, eli kallassa.
Lapissa kun ei ollut hiihtotaidottomalle paljon muutakaan tekemistä
kuin juoda, tehdä töitä ja juosta helman perässä, päätin
opetella ruoanlaittoa. Timo jätti laupeudessaan mielellään kaikki
paskahommat minun tehtäviksi. Tein siis päivittäin perunapyrettä,
tai „napalmia“, kuten sanottiin, survoin puolukoita, viilutin
poronkäristyslihoja ja graavilohta sekä pesin loputonta
tiskivuorta. Koko keittiö puhui ainoastaan suomea, mikä tarkoitti,
että mikäli halusin syödä muuta kuin muusia ja käristystä, oli
opeteltava kieltä. Suven kynnyksellä palasin Viroon maksa
riekaleina ja uusia uurteita silmänurkissa. Sain töitä Vana
Linnasta ravintolasta, jossa oli avokeittiö. Vaikka
ravintolan taso oli oman osaamiseni yläpuolella pääsin hiomaan
taitojani suomenkielen kustannuksella. Monet asiakkaat vieläkin
olettivat, että koko henkilökunta puhuisi suomea. Seuraavana
talvena pääsin Timon avulla jälleen Lappiin. Tällä kertaa
parempi tasoiseen ravintolaan ja hellaan. Suomi ja ruoanlaitto alkoi
sujua ja ratkiryyppämisen sijaa keskityttiin ruokatuotteeseen.
Keväällä kaipasin kuitenkin perhettä ja Eestiä. Lisäksi
Eestissä oli alkanut kyteä ruokavallankumous. Vanhat sepät, jotka
olivat saaneet oppinsa Neuvostoliitosta alkoivat siirtyä reserviin.
Uusi polvi, joka oli ansainnut kannuksensa Lontoon keittiöissä,
Kööpenhaminassa ja Oslon Maaemossa, alkoi palata
kotikonnuille ja avata ravintoloita. Tämä nuori ikäpolvi,
joka ei ollut eläessään kärsinyt Neuvostoliiton alla, ja jota
alan tuntijat nimittivät „post-soviet
kulinaristeiksi“, alkoi esteettömästi luoda Eestiin omaa
ruokakulttuuria. Minäkin halusin olla mukana kotimaan
vallankumouksessa.
Ravintola-alan hyvä puoli on se, että kukaan ei
vaivaudu tarkastamaan referenssejä. Niinpä, kun Vase-kadulle
avattiin vanhassa merikapteenien majassa sijaitsevaan entiseen
tuontitavarakaupan tiloihin uutta ravintolaa, kerroin olevani monessa
liemessä keitetty kokki, joka ei pelännyt uuden ravintolan
avaamiseen liittyvää työpainetta. Hihat käärittynä,
uudenpinkeät tatuioinnit kyynärvarsissa ja huolimattomuuttani
polttamat kämmenselät todisteena ammattitaidostani, sain kuin
sainkin paikan Albatrossista. Keittiötä
komensi aiemmin Karibialla seilannut ja Kööpenhaminassa
rengasfirman tähdillä palkitun ravintolan second-de-cuisine
Andrei Vasilev.
Sain
viimeisen sätkän nuoltua. Asettelin pötkylät tinaiseen koteloon
kumilenkin taakse, suljin kannen ja kopautin sitä laudan pintaa
vasten. Andrei oli laittanut kuvan valkosuklaakreemistä, jonka
tekopäivämerkintä oli irronnut. Tuumin ettei minulla ollut
parempaakaan tekemistä ja voisin piipahtaa Albatrossissa
kuulumisilla. Vastasin viestiin, että kreemi oli kaksi päivää vanhaa,
puin kylpyhuoneessa kuivaneet kengät ja takin päälle ja kiiruhdin
trammipysäkille. Ulkona aurinko oli raivannut loputkin pilvet
taivaalta. Uudesta leipomosta, Odeonin nurkalla, leijaili tuoreen
leivän tuoksu. Yöllinen sade oli liimannut tomun katuun ja ilma
tuoksui raikkaalle. Panin merkille, että lehtien silmut olivat hyvää
vauhtia avautumassa. Kevät oli alkanut kaiken kaikkiaan erittäin kauniina. Uudempi
trammi lipui pysäkille. Astuin sisään tyhjään vaunuun. „Püsi
kodus!“ -käsky kajahti kahdella
kielellä. TÜT ei vaivautunut kalastelemaan matkustajia. Ovet
piippasivat ja sulkeutuivat, trammi nytkähti tyhjänä
liikkeelle. Katselin ikkunasta ulos tyjiä katuja ja huomasin
potevani lievää syyllisyyttä siitä, että olin liikekannalla.
Sankaruutta saattoi näyttää näinä aikoina pysyttelemällä
visusti neljän seinän sisässä suoratoistopalvelua katsellen.
Suomalainen media, jota luin pitääkseni kielitaitoa yllä,
ja koska se oli yleensä pari päivää Postimeesta
edellä, uutisoi suomalaisten lihovan kotioloissa. Uhrauksia
tarvitaan, mutta harvoin on historiassa poikkeusolojen
vallitessa kansa valitellut ylensyömistä.
„Järgmine
peatus: Balti Jaam.“
Aseman
torilla puolet kojuista rakennuksen katoksen alla oli vielä
aktiivisena. Asiakkaita ei tosin näkynyt kovin paljoa. Torin
ravintolatarjonta oli lähen kokonaan siirtynyt etämyyntiin, vaikka
sisällä kojut olivat vielä pääosin normaalisti auki. Pienemmissä
puodeissa oli rajoituksia „kaks
klientit korra ka“. Satama-alue oli
autioitunut. Mere puiesteen ravintolat oli suljettu. Uusi tulokas „I Love Mussels“ ehti kai olla auki
muutaman viikon. Tuskinpa se avaisi enää oviaan. Erityisen
surullinen oli sataman Washoku
Storyn tarina. Japanilainen omistaja
oli pyörittänyt kotonaan useamman vuoden ravintolaa, luonut
kanta-asiakaskuntaa ja etsinyt sopivaa paikkaa ravintolalle. Viimein
paikka oli löytynyt vanhan terminaalin läheltä. Kun homma oli
saatu jollain lailla pyörimään koko etupiha revittiin
rakennustyömääksi ja aidat ympäröivät ravintolan sisäänkäynnin.
Asiakasvirta romahti. Tietääkseni ravintoloitsija myi osuutensa ja
avasi uuden ravintolan nousevalle Noblessnerin alueelle viime vuoden
lopulla. Uusi ravintola ehti toimia normaalioloissa muutaman
kuukauden.
Trammi
kurvasi Viru-hotellin editse. Etupiha oli takseista tyhjä. Virun
lisäksi myös Tallink hotellit tuskailivat tilanteessa. Edellisellä
viikolla ketju oli ilmoittanut sulkevansa hotellit. Riigikogusta
ilmoitettiin, että Eestin valtio tukisi konsernia. Hobujaamalla,
Eestin vilkkaimmassa risteyksessä, asfaltti oli jo kuivanut ja tuuli
pöllytti tomua aukiolla. Viru-keskuksessa palvelut olivat vielä
jotensakin hyvin auki. Trammi jatkoi Narvaa pitkin kohden Kadriorua.
Narvalla oli jonkun verran autoja liikenteessä ja osa pysähtyi
Kreutzwaldin pysäkillä, missä trammi pysähtyy keskelle katua. Hyppäsin tielle. Toisella puolen Narvaa Euroopan
Unionin varoilla remontoitu Tallinna Ülikool oli siirtynyt
etäopetukseen. Puikkasin vanhan
grillikioskin nurkalta parkkipaikalle ja siitä betoniporsaiden
välistä kohti Vasea.
Etuovi
oli pönkätty auki baarijakkaralla. Vanha tuontitavarakauppa oli
sisutettu ravintolaksi vuosi sitten avatessa. Sisään tullessa
asiakasta tervehti messinkinen baaritiski hanoineen. Tiskillä oli
Juniperium-gin pulloja ja neljän samppanjapullon istuttava Deutzin
cooleri. Tila muodosti suuren L-kirjaimen. Keskinurkassa
oli avokeittiö, jossa kolme ja puoli
kokkia mahtui työskentelemään tehokkaasti. Andrei oli halunnut
istuttaa keittiön „luukkuna“ käytettyyn pöytään
hummerialtaan, mutta käytännön toteutus oli osoittautunut liian
hankalaksi. Hummereiden oli viihdyttävä takatilan kylmiössä.
Kompromissinä avokeittiöön oli rakennettu kalavitriini, jossa
kaikenlaiset niljakkaat merenelävät olivat asiakkaiden nähtävillä.
„Toimii tuoreuden takuuna asiakkaalle“, oli Andrei sanonut.
Ilmeisesti asiakas oli mahdollista saada uskomaan saaliin olevan
jotenkin tuoreempaa, jos se oli asetettu näytille. Tosiasiassa pian
avaamisen jälkeen Andreille oli valjennut ettei sellaista asiaa kuin
„takuusaalista“ ollut olemassa Eestissä. Pienten tuottajien
kalaa pyrittiin käyttämään mahdollisuuksien mukaan, mutta usein
jouduttiin turvautumaan suuremman tuottajan tarjontaan. Ravintolasali
koostui lajitelmasta erilaisia pöytiä ja tuoleja merensinisellä
lautalattialla. Lattiaa päällystivät
kaupalta perityt venäläiset värikkäät matot, joiden sini-harmaa punaiset aiheet olivat Siperiasta Komin tasavallasta. Joka pöydän yläpuolella riippui narun
sisään punottu lasipoijulamppu, jotka onnistuivat sitomaan
kokonaisuuden hämmästyttävän yhteensopivaksi. Ravintolasalin
ulkoseinä oli kokonaisuudessaan ikkunaa kadulle. Kesäisin ne sai
työnnettyä auki ja kadun varteen mahtui muutama terassipöytä.
Kaiken kaikkiaan saliin saatiin istutettua seitsemänkymmentä
ihmistä. Ikkunaan oli tilattu printti „Albatros“.
Nimi oli lainattu vanhalta tuontitavarakaupalta. Fontti
oli onnistuttu sekoittamaan tilausvaiheessa ja Andrein mukaan toi
mieleen lastentarhan julkisivun. Asiakkailta oli kuitenkin niin
paljon positiivista palautetta, että sen vaihtamisen oli annettu
unohtua.
Parasta
aikaa Andrei oli tyhjentänyt koko avokeittiön vetolaatikoston
jäiden päälle kalavitriiniin invetoidakseen niiden sisällön
uutta etämyyntilistaa varten. Kolinasta päätellen takahuoneessa
Maris, Albatrossin sommelier, puuhasi
ravintolan pienen viinivaraston kimpussa.
„Privjet!“
tervehti Andrei keittiön tiskin takaa, kun pyyhin kenkiäni
eteismattoon.
„Tervist!“
Marisin
pää kurkisti takahuoneesta: „Tere,
Kaido! Tahad klaasi veini?“
Maris
kaatoi minulle pitkän lasin Lallierin shamppanjaa, mitä Maris
tilasi kolleegansa kautta suoraan tilalta.
Andrein
idea oli erikoistua tiikerirapuihin. Koko misakaappi myytäisiin
tyhjäksi erinäisinä lisuikkeina ravuille. Ostereita ja kaviaaria
kylkeen. Miksi ei pullo shamppanjaa viikonloppuna? Arjen luksusta.
Pallottelimme ideaa samalla kun Maris tyhjensi aukinaisia
viinipulloja kahteen lasiin keittiön luukulla.
Noin
kuuden aikaan illalla lista alkoi näyttää valmiilta, samoin kuin
minä. Julistin aikeeni lähteä katsomaan oliko Omistajan kipsa vielä auki. Andrei tyrkytti etumaksuna menetetystä palkastani
avatun pullon Maker's Markia mukaan ”matkaevääksi”.
Vanhasta
tottumuksesta kiersin sisään takaoven kautta: ”Terve terve!”
”No
terve Kaido. Aloitit loman jo tänään?”, Hannu kysyi tiskiltä.
”Koko
päivän olin töissä. Albatrossi siirtyy etämyyntiin.”
”Väga
hea! Tiedänpä sitten mistä tilaan lounaan ensi
pyhänä”, Priit julisti.
Omistaja
silmäili puolityhjää viskipulloa kädessäni niin, että luovutin
sen suosiolla. Sain narikkalapuksi tuopin.
Severi
luennoi baarin etuosassa demokratiasta: ”...se keskenkasvanut
nulikka käyttää tilaisuutta hyväkseen. Katsokaa nyt Ruotsia.
Siellä vielä yritetään vaalia demokraattista yhteiskuntaa. Meillä
kiljutaan kilvan somessa yksilön vapauksien rajoittamista. 'Katsokaa
Kiinaa, siellä ymmärrettiin toimia ajoissa riittävän jämptisti.'
Idiootit! Kaikille vain vain rengas nilkkaan ja kaikki kevään
allergiset aivastelijat linnaan pariksi viikoksi. Kuinka suomalainen
osaa olla niin tollo, että antaa yhden lenssun takia pois kaikki ne
oikeudet, minkä edestä on taisteltu ja kuoltu?”
Huikka
tuopista, josta kolmannes näytti päätyneen neuleen rinnuksille. Severi oli vauhdissa: ”Se Helmeen Martti ei paljon tiedä, mutta
sen se tiesi, että ennen puhuttiin flunssasta. Nyt se flunssa ei
kaada vain vanhoja, vaan myös valtioita. Ruotsi ja Valko-Venäjä
saavat kuulla kunniansa toimettomuudesta. Pohja se on valtion kassassakin.
Ei Valko-Venäjällä odotella EKP:n pakettia pelastukseksi. Eikä
liioin NATO:a pelastamaan jos 'kasakka' päättää ottaa omansa
pois. Eikö se veli velnäläinen vähän aikaa sitten juuri harjoitellut
Valko-Venäjän valtaamista Kaliningradissa? Amerikassakin on vaalit
tänä vuonna. Ei se yksi kohkaaja halua maataan sitoa sotaan
vaalivuonna. Pitäisi Suomessakin herätä tosiseikkoihin.
Kausiflunssa tappaa kuussataatuhatta ihmistä vuodessa.”
Ensimmäinen tuntui hävinneen ikeniin. Vaihdoin
olutpatruunan uuteen.
”Mä
jäin miettii sitä sikarihomma, Kaido”, Hannu jutteli.
”Mulla
on pari tuttuu Lahdessa, jotka on sikäläisen klubin jäseniä.
Tavallisesti ne ostaa tupakan Tallinnasta, kun verotus on niin paljon
kevyempää. Tänä kesänä niillä piti olla reissu Kuubaan, mutta
sinne ei kuulemma voi lähteä. Niiltä reissuilta saa tuoda helposti
parisataa pölliä mukana. Niillä on klubilla iso humidori. Nyt
siellä alkaa kuulemma kaappi huutaa ei-oota.”
”Eikö
se klubi voi tilata itse niitä sikareja?” kysyin.
”Ei
voi. Katos kun se toimii Suomessa niin, että se klubi ei saa tehdä
bisnestä. Kukaan ei voi nostaa palkkaa, eikä klubilla voi olla
liikevaihtoa. Kaikki 'asiakkaat' on jäseniä. Pitää panna nimi
kirjaan. Niiden piti keksiä sinne siivoja jostain, kun ketään ei
voi palkkaa siihen hommaan.”
”Miksi
ei?”
”Tupakointitila.
Terveysriski, katsos. Ei voi velvoittaa ketään työskentelemään
sellaisessa krematoriossa. Noh, kohtahan siellä ei enää kukaan
polta, kun ei ole poltettavaa. Tupakkakauppa on kiinni ja lisää ei
saa tilata.”
Hannu
veti Haltin oliviinvihreän metsästystakin vetoketjua kiinni:
”Kuule, Kaido. Mennään käymään tupakalla.”
”Okei.”
Hannu
nosti lasinalusen tuoppinsa päälle ja lähti kävelemään
takaovelle. Tupakkapaikka oli nyt Omistajan pysyväismääräyksellä
siirretty takapihalle, missä tupakkimies herätti vähemmän
huomiota kuin kadun puolelle, etenkin virallisten sulkemisaikojen
jälkeen. Hannu poimi kurkkupurkin takaoven rappusten pielestä,
kiersi kannen auki ja asetti sen Jyskin lasipintaiselle
puutarhapöydälle ja tarjosi sitten Al Caponen vaniljasikariaskia.
”Palaako?”
”Ei
aitäh. Poltan näitä omia karvaperseitä.”
Hannu
laski leukaansa rintaan ja sytytti sikarinsa tarjoamallani tikulla.
Hannu vetäisi sauhut samalla, kun sytytin omaa sätkääni, kohensi sitten otsalle valahtanutta Stetsoniaan ja pujotti toisen
käden taskuunsa. Parasta aikaa mies puhalsi savua miettiliään
näköisenä pihan suuntaan.
”Eikös
sulla, Kaido, ole se huvilaivakipparin lupa?”
”On”,
vastasin. Olin edellisenä kesänä osallistunut kurssille, mitä
eräs ranskalainen Tallinnassa asusteleva herra oli järjestänyt.
Kurssi oli ollut erityisen edullinen, kun opettajaksi oli palkattu
vanha merikarhu Igor, joka tarjosi opetusta englanniksi.
”Onkos
tullut paljon purjehdittua?”
”Ei
ole laivaa, niin ei tule paljon harrastettuakaan.”
”Jaa,
harmi. Joku voisi tehdä isot rahat nyt jos saisi vietyä Suomeen
pojille tupakkaa.”
”Tuskinpa
muutaman sikarin vieminen kattaa polttoainekuluja ja laivan muita
juoksevia kuluja”, aprikoin.
”No
se 'muutama sikari' on vähän suhteellinen käsite. Sillä klubilla
on kaksikymmentä jäsentä. Niistä puolen oli tarkoitus sieltä Kuubasta
kaikkien hakea se parisataa pölliä nyt kesällä. Siis kaksituhatta sikaria.”
”Jaa.”
”Jaa
jaa. Suomessa tupakkivero on melkein puolet suurempi kuin Virossa.
Muistatkos kun puhuttiin niistä sikarien hinnoista? Ei ne pojat
polttele mitään tällaisia al caponeja, vaan oikeita sikareja”,
Hannu sanoi ja esitteli sikarinnatsaansa.
”Siitä
on vara ottaa vitonen välistä. Se tekee kymmenentuhatta euroa.”
Baarin
takaovi lennähti auki ja Priit seisoi ovenkynnyksellä: ”Poisid,
mis te siin teete? Kas teil on mingi romantiline hetk? Tulge sisse
jooma. Mä en jaksa kuunnella tuota Severiä enää yksin. Siellä
baarissa pitää vielä tehdä urotekoja!”
Hannu
pudotti sikarintumpin kurkkupurkkiin, kiersi kannen kiinni ja katsoi
minua: ”Joo, joku saisi niitä 'urotekoja' alkaa tekemään.”
”Jah!
Kaido, tuled ka?” Priit hoputti.
”Jaa,
kohe tulen”, vastasin ja nostin puoliksi poltettua
sätkääni merkiksi.
Priit
läpsäytti Hannua olalle ja molemmat miehet poistuivat sisään.
Imeskelin
tupakkia nyt yksin takapihalla. Yhdessä naapuritalon ikkunassa paloi
valo. Joku oli siellä samoissa touhuissa nojautuneena asunnon
ikkunasta ulos.
Kymmenentuhatta
euroa. Verottomana. Melkein vuoden palkka.
Hetken
leikiteltyäni ajatuksella laivan vuokraamisesta ja purjehtimisesta
Suomeen luovuin kuitenkin leikistä. Vuokralaivojen kulkua
”träkättiin”, eikä Suomeen ollut nyt mitään asiaa. Lisäksi
minulta puuttui tarvittava kokemus ylittää Suomenlahtea
kevätkelissä. Ja kuka nyt myisikään kaksituhatta sikaria? Siihen
tarvittiin lisäksi pääomaa, mitä minulla ei parasta aikaa ollut.
Vetäisin
viimeiset savut sätkästä ja nakkasin tupakannatsan pihamaalle.
Naapuri oli hävinnyt ikkusta ja valo sammunut. Avasin baarin oven ja
astuin sisään takaisin tiskille. Severi kohkasi Hannulle ja
Priitille matkustamisen riskeistä tulevaisuudessa. Radiossa soi
vanhan rallin suomenkielinen tulkinta. ”Mä olin kuningas, lailla
Virran Olavin. Sain kultaa sain myös timantin. Koskaan
kenellekkään sanonut en ei.”
Seuraava osa julkaistaan perjantaina 24.4.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti